Cropped landscape
Külföld
Az amerikai nagykövet tovább fokozta a nyomást a német kancellárra
2018-07-1106:59
nato, németország, USA, amerika, berlin, angela merkel
Az Egyesült Államok berlini nagykövete tovább fokozta a nyomást szerdára virradóra Angela Merkel német kancellárra a NATO-csúcs küszöbén azért, hogy Németország az eddigiekhez képest jelentősebb mértékben növelje védelmi kiadásait.
Németország ígérete 2014-ben Walesben két százalék volt 2024-ig. Szívesen látnánk, ha ez az ígéret teljesülne
- jelentette ki Richard Grenell a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva Berlinben.
    
A transzatlanti partnerség akkor mélyül el, ha korszerű hadseregek készek és képesek szembesülni a lehetséges fenyegetésekkel
- tette hozzá az amerikai diplomata.
    
Grenell emellett visszautasított feltételezéseket, miszerint az Egyesült Államok, a németek csekély fizetési hajlandóságát látva a védelmi kiadások terén, csökkentheti az amerikai csapatok németországi létszámát. 

A Fehér Ház sosem követelte az amerikai katonai jelenlét felülvizsgálatát Németországban
- szögezte le a nagykövet.
    
Június végén a The Washington Post napilap arról értekezett nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva, hogy a Pentagon tanulmányozza az amerikai katonák németországi állomásoztatásának költségeit, és a csapatok esetleges visszavonásának, vagy jelentős csökkentésének lehetőségeit.
    
Donald Trump amerikai elnök több ízben élesen bírálta a többi NATO-tagot, és kiemelten Németországot is, amiért szerinte nem járulnak hozzá kellő mértékben a saját védelmük költségeihez. A NATO tagállamai 2014-es walesi csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy katonai kiadásaik 2024-re elérik majd hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát. Németországnak azóta 1,18 százalékról csak 1,24 százalékra sikerült emelnie ez irányú kiadásait.
    
Szerdán kétnapos találkozót kezdenek Brüsszelben a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői. A csúcs alkalmával feltehetően Trump bilaterális egyeztetéseket is folytat a német kancellárral.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ