Cropped landscape
Külföld
Az Európai Parlament védi a Soros-féle szervezeteket
2018-07-1108:46
Az uniós tagországoknak biztosítaniuk kellene, hogy ne minősüljön bűncselekménynek a migránsoknak nyújtott "humanitárius" segítség – javasolja az Európai Parlament múlt csütörtöki állásfoglalása. Szakértők szerint az Európai Parlament állásfoglalása a Stop Soros törvénycsomagra adott gyenge válasz - írja a Figyelő.
Az Európai Parlament állásfoglalása a Stop Soros törvénycsomagra adott gyenge válasz – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Meggyőződése, hogy Brüsszelben amellett, hogy figyelik a tagállami folyamatokat, az Európai Parlamentben különösen aggódva tekintenek arra, hogy Magyarország beépített a magyar jogrendszerbe egy olyan szabályozást, amelynek lényegét az Európai Unió Tanácsának 2002/90 EK tanácsi irányelve tartalmazza. 
 
Ez alapján büntethető minden olyan személy, aki illegális migránsok betelepedését, tartózkodását, utazását elősegíti, támogatja az illegális migrációt, és hozzájárul annak szervezéséhez. A rendeletnek azonban van egy kitétele, amely kimondja, hogy ha valaki humanitárius jelleggel teszi mindezt, akkor az nem büntethető – tette hozzá.
Támogatnák az NGO-kat

A kitétel egy speciális rész, ifj. Lomnici Zoltán szerint ezt az álláspontot akarta az Európai Parlament „kimaxolni”, kiterjeszteni. Szerinte ennek megnyilvánulásaként lehet értékelni az állásfoglalást. 
 
Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa a műsorban elmondta: nem ez az első ilyen állásfoglalás, áprilisban ugyanis már elfogadott az Európai Parlament egy ehhez hasonló állásfoglalást. Akkor azt mondták ki, hogy a nem kormányzati szervezetek, vagyis az NGO-k létfontosságúak az európai értékek védelme és tiszteletben tartása érdekében. Akkor még követelték azt is, hogy a 2020-ban kezdődő uniós ciklusban különítsenek el uniós forrásokat arra, hogy az NGO-kat támogassák – hangsúlyozta. 
 
Hozzátette: egyre többen vannak azok, akik ellenzik a migrációt, számos országban a politika is a bevándorlásellenesség mellett áll ki.
Nincs egyértelmű szabályozás

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az úgynevezett másodlagos jogforrások körébe kell sorolni az irányelveket, amelyek szemben a rendelettel, nem feltétlenül érvényesülnek automatikusan. Az irányelvek szempontjából nem egyszerű a helyzet. Hozzátette: nem teljesen egyértelmű az állásfoglalás, hiszen jelenleg mind a 28 uniós tagállamban büntetik az illegális migrációt, azonban ez nem egyértelmű, az pedig pláne nem, hogy ha valaki ezt humanitárius köntösbe öltözteti, akkor nem vonják felelősségre. 
 
Az alkotmányjogász úgy fogalmazott: Magyarországon a Stop Soros alapján bárki, aki hálózatot épít, illegális migránsokat törvényellenesen Magyarország területére szállít, átsegít vagy átszállít, azt egyértelműen büntetik. Németországban azonban nem feltétlenül egyértelműek ezek a szabályok, ugyanis ott csak részlegesen valósulnak meg a büntetések.
Humanitárius segítség?

Deák Dániel elmondta: a francia alkotmánytanács véleménye szerint, aki nem húz hasznot az illegális bevándorlásból, és annak segítéséből, azt nem szabadna megbüntetni. Az európai értékek, amelyekre hivatkozik az EP állásfoglalása, átértelmezhető. A határokhoz érkező migránsok, illegális bevándorlók és az illegális bevándorlást támogató politikusok is akár átértelmezik ezeket, és azt mondják, hogy támogatni kell az illegális bevándorlást, és mindenkit be kell engedni, aki a határokhoz érkezik.
 
Hozzátette: a keresztény értékekre hivatkozva is átfogalmazzák, kiforgatják azokat a fogalmakat, amelyeket Európában már évszázadok óta alkalmazunk. Az illegális bevándorlókkal szembeni tagállami önvédelem pedig jogosnak tekinthető. Nem veszik figyelembe sem Brüsszelben, sem a francia döntésnél az alapértékeket, csak kiforgatják azokat  – mondta Deák.

Figyelő
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ