Cropped landscape
Gazdaság
Lex 4-es metrót javasol az ÁSZ
2018-07-1206:15
állami számvevőszék, kulturális jogszabály, állami beruházás
Egy speciális beruházási törvény megalkotását javasolja az Állami Számvevőszék – tudta meg a Magyar Idők. Az új jogszabály garantálhatná, hogy többé ne fordulhassanak elő olyan súlyos szabálytalanságok, mint amilyeneket például a 4-es metró beruházásakor tártak fel a számvevők 2010-ben. Az ÁSZ szerint a jogalkotásnak már csak azért is most jött el az ideje, mert a következő évek olyan fontos és nagy horderejű állami beruházásokról szólnak majd, mint Paks II, a Modern városok program vagy a Liget Budapest projekt.
Hibásan megválasztott lebonyolítási konstrukció, tervezési és előkészítési hiányosságok – többek között ilyen megállapításokat tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 4-es metró beruházásáról készített, 2010 októberében lezárt ellenőrzésében. A hiányok, problémák – szintén az ÁSZ következtetése szerint – hozzájárultak a későbbi közbeszerzési és egyéb szabálytalanságokhoz.

A lehetőségét is ki kell zárni annak, hogy a nagy horderejű állami vagy önkormányzati fejlesztéseknél a metróberuházáséhoz hasonló szabálytalanságok következzenek be, az ÁSZ ezért speciális beruházási törvény megalkotását kezdeményezte – közölték lapunkkal a számvevőszéknél.

Egy efféle jogszabály megalkotása – tették hozzá – különösen most lenne időszerű. Jelenleg ugyanis az Országgyűlés előtt van a Magyarország jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, amely jelentős beruházási és fejlesztési programok megvalósítását tűzi ki célként.
A számok azt mutatják, hogy a beruházásokra felhasználható források nagyságrendje mindent egybeszámítva 2019-ben összességében eléri a bruttó hazai termék, a GDP kilenc százalékát. Az ÁSZ-nál emlékeztettek emellett arra is, hogy a jövőben kiemelt jelentősége lesz olyan fontos hosszú távú programoknak, mint például a Paks II fejlesztés, a Modern városok program, a Liget Budapest projekt vagy számos közúti beruházás. Ezeken túl az EU-s forrásoktól is jelentős beruházásösztönző hatást remélhet a kormányzat.

A számvevőszék álláspontja szerint a hosszabb ideig tartó állami, önkormányzati fejlesztéseknél a bevételek, a kiadások tervezésekor figyelembe kellene venni, hogy a folyamat több évig is elhúzódhat, ráadásul korszerűsíteni kellene az efféle projektek menedzselésének rendszerét, szabályait is. Ezekkel megakadályozható lehet a beruházási költségek aránytalan növekedése, miközben csökkenhetnének a korrupciós kockázatok.

Biztosan elkerülhetővé válnának például az olyan súlyos szabálytalanságok, amelyek a 4-es metró beruházásakor jelentkeztek, s amelyek akár több tízmilliárd forint támogatás elvesztését is okozhatják.

Az ÁSZ tehát egy speciális beruházási törvény kidolgozását szorgalmazza. A számvevőszék ezért javaslattal élt a törvényalkotóknál, továbbá a 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolójában is felvetést fogalmazott meg az állami és önkormányzati beruházások projektmenedzsmentjének, szabályozási környezetének erősítéséért. Mindezek hozzájárulhatnak a közpénzfelhasználás átláthatóságához, az egyes beruházásoknál jelentkező pénzügyi, lebonyolítási és korrupciós kockázatok kezeléséhez, valamint az állami vagyon védelmének megerősítéséhez.

NEGYEDIK GYANÚSÍTOTT
Újabb embert gyanúsít vesztegetéssel a 4-es metróvonalra beszerzett Alstom-metrókocsik ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), az érintettek száma így négyre nőtt – adta hírül a PestiSrácok.hu. Kovács Katalin főügyészségi helyettes szóvivő a lapnak elmondta: az újabb, néhány hete meggyanúsított személy – társaihoz hasonlóan – szabadlábon védekezik. A metrókocsik beszerzésével összefüggésben korábban vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult nyomozás, amely 2016 őszén került a KNYF hatáskörébe.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ