Cropped landscape
Gazdaság
Nagy Anikó: Jövőre lesz az eddigi legtöbb pénz az egészségügyben
2018-07-1206:18
A nemzeti kormány egyik kiemelt szakterülete az egészségügy, ezért a jövő évi költségvetésben 191 milliárd forinttal több jut az ágazatra jövőre – mondta el a Magyar Időknek Nagy Anikó egészségügyi államtitkár. A megemelt összegből többek között folytatják az Egészséges Budapest program kórházfejlesztéseit, növelik a rezidensek ösztöndíjait, megerősítik a háziorvosi ellátást, és jövő novembertől újabb nyolc százalékkal emelik az egészségügyi dolgozók bérét.
A jövő évi költségvetésben 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott büdzsében, minden évben egyre több figyelem és egyre nagyobb keret jut erre a szakterületre, folyamatosak a fejlesztések, ezzel együtt a bérek is emelkednek – fogalmazott a Magyar Idők kérdésére Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Ismertetése szerint az egészségügyi alap forrásai a jövő évi költségvetésben tovább növekednek, és összességében 191 milliárd forinttal több jut az egészségügyi ellátásokra, novembertől újabb nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi dolgozók bére, ezzel együtt 2016 óta összesen 67 százalékkal lesz magasabb az ápolók fizetése. Mint mondta, a gyógyító-megelőző ellátások 2019-es tervezett keretösszege 123 milliárd forinttal több, mint idén, és ennek részét képezi a háziorvosi ellátásban az előző évben megkezdett rezsitámogatás szintre hozása.

Erre 1,6 milliárd forintot fordít a kabinet, így folytatódik a háziorvosi ellátás nyolc éve megkezdett gazdasági megerősítése, emellett a háziorvosok az ideihez hasonlóan jövőre is tízmilliárd forintot kapnak ügyeleti feladataik ellátására. A fogászati alap- és szakellátás idei rezsitámogatási, valamint az egyes beavatkozások díjemelési többletének emelésére ötmilliárd forint jut, amivel a szakterület finanszírozásának helyzete érdemben javulni fog – tájékoztatott az államtitkár.

Nagy Anikó hangsúlyozta: 2019-ben is folytatódnak a budapesti kórházfejlesztések, és az Egészséges Budapest program keretében a következő években 700 milliárd forintot fordítanak az innovációra a fővárosi és Pest megyei intézményekben, orvosieszköz-vásárlásra pedig 42 milliárd forint szerepel a költségvetésben.
Ezzel együtt a következő években három centrumkórház jön létre a fővárosban, hét önálló szakrendelőt és további 25 kórházat pedig fejlesztenek.
A béremelésekre összesen 35 milliárd forint pluszforrás jut, ez az összeg tartalmazza a 2018. januári emelés keretét, a 2019. novemberi nyolcszázalékos szakdolgozói fizetésemelést és azt a többletet, amely a 2018-as minimálbér- és garantáltbérminimum-növelés beépítésének fedezetéül szolgál. A változások része, hogy a meddő párok segítése érdekében a művi megtermékenyítés állami fenntartású intézményrendszerének megerősítéséhez kétmilliárd forinttal többet biztosít a minisztérium.

Az egészségügy strukturális átalakítására 40 milliárd forint áll rendelkezésre, és további 28 milliárd forinttal több pénz jut egészségügyi fejlesztésekre is, mint korábban. Ebből az összegből növekedhet a rezidensösztöndíjak forráskerete, korszerűsíthetik a nővérszállókat, illetve új mentőautókat szerezhet be az Országos Mentőszolgálat. Emellett az Egészségbiztosítási Alap jövő évi keretében az ideinél négymilliárd forinttal jut több forrás a csecsemőgondozási támogatásokra, terhességi és gyermekágyi segélyekre.

Ez a hozzáállás igazi szemléletváltást tükröz ahhoz képest, hogy a 2010 előtti szocialista–szabad demokrata kormányok az egészségüggyel kapcsolatban csak elvonásokban, leépítésekben és megszorításokban gondolkodtak. Amellett, hogy egyhavi bért elvettek az orvosoktól, az ápolóktól, a mentőktől és a közszféra minden dolgozójától, bezárt a Svábhegyi Gyermekkórház, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Szabolcs utcai kórház, és ugyancsak felszámolták a Schöpf-Mérei Kórházat. Kormányzásuk végére 16 ezerrel csökkentették hazánkban az aktív kórházi ágyak számát, hatezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el. Több mint 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, ennek következtében pedig a kórházak eladósodtak: tartozásaik összértéke 2010-ben elérte a 130 milliárd forintot, az eszközállomány 80 százaléka pedig cserére szorult – fogalmazott Nagy Anikó.

DÖNTENEK A BÜDZSÉRŐL
Jövő pénteken az Országgyűlés elfogadhatja a jövő évi költségvetést – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára tegnap a közmédiában. Dömötör Csaba elmondta: a költségvetésben 350 milliárd forint jut közbiztonsági célokra, a kétgyermekes családok adókedvezménye 40 ezer forintra nő, az otthonteremtési programra 242 milliárd forint áll majd rendelkezésre, továbbá 17,5 százalékra csökkennek a munkaadók adóterhei. – Több jut majd jövőre az egészségügyre, a honvédelemre és az oktatásra is – hangsúlyozta az államtitkár.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ