Cover
Külföld
Németország évente 20 milliárd eurót költ a migránsokra, miközben elszegényednek a német nyugdíjasok
2018-07-1216:33
A német nyugdíjasok nagy része olyan alacsony összegű nyugdíjat kap, ami a Németországban számított szegénységi küszöb alatt van. Ugyanakkor viszont a német állam évente 20 milliárd eurót költ az elmúlt két évben letelepedett migránsok ellátására.
A német Szövetségi Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak a legfrissebb közlése alapján Németországban szinte minden második nyugdíjas 800 euró alatti nyugdíjat kap havonta. 

A rendelkezésre álló legfrissebb, tehát a 2016-os statisztikai adatok alapján Németországban a nyugdíjasok 48 százaléka, azaz 8,6 millió nyugdíjas kap 800 eurónál kevesebb nyugdíjat havonta. A nyugdíjasok 63 százaléka – 11,3 millió nyugdíjellátásra jogosult időskorú – pedig kevesebb mint 1000 eurót kap havonta nyugdíjként.

A számadatok a társadalombiztosítási járulékok szerint fizetett nyugdíjakra vonatkoznak, de az adók levonása előtt. 

A német sajtóban megjelent értékelések szerint a most nyilvánosságra hozott statisztikai számadatokból az derül ki, hogy a német nyugdíjasok nagy része olyan alacsony összegű nyugdíjat kap, ami a Németországban számított szegénységi küszöb alatt van. 

Ez a helyzet különösen érdekes azt tekintve, hogy a Németországba az utóbbi két évben beutazott migránsokról viszont a német állam igen bőkezűen gondoskodik, mivel évente 20 milliárd eurót költ a bevándorlók ellátására.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ