Cover
Belföld
Terc: A Szilícium-völgy egy politikai, ideológiai mozgalom
2018-07-1221:10
A világ legliberálisabb, legtoleránsabb régiójában, Amerika innovációs bölcsőjében a Szilícium-völgyeben gyakorlatilag titkolniuk kell a keresztény hitüket azoknak, akik jót akarnak maguknak és a cégüknek. A téma azért lett hirtelen "forró" az Egyesült Államokban, mert nemrégiben debütált a Szilícium-völgy nevű sitcom legújabb része, amely arra világított rá, hogy a tech iparágban milyen nehéz kereszténynek lenni. A történet alapja nem kitaláció. Kutatások szerint a völgyben lakók öt százaléka jár templomba, vagyis ez a régió az ország legkevésbé keresztény területei közé tartozik. A Szilícium-völgy tele van hittel, hisznek a technológiában, a jövőben és az innováció társadalomformáló erejében, de Istenben nem. A témában az ECHO TV Terc műsorának vendégei: Megadja Gábor a Századvég kutatója és Kánai András futurológus. 
A Szilícium-völgy nem csak egy semleges technológiai központ, hanem egy politikai, ideológiai mozgalom, melynek célja, átnevelő programot adni a világnak – mondta Megadja Gábor. A Századvég kutatója abban látja a veszélyt, hogy a fiatalabb generációk már ebben az ideológiában nő fel. 

Megadja Gábor cáfolta, hogy Amerika egyik informatikai csúcstechnológiai központja nyitott és elfogadó lenne. A valóságban ennek az ellenkezője igaz, minden ellentétes véleményét elnémítanak. A kutató példaként hozta fel a Google-t, a Facebookot és a Youtube-ot. Ezen platformok esetében van a legnagyobb probléma a szólásszabadsággal – tette hozzá. 
Megadja Gábor felhívta figyelmet a Szilícium-völgyben található nagy cégek monopolhelyzetére. Mint mondta, sok esetben nagyobb hatalommal rendelkeznek, mint egyes nemzetállamok és ezzel a hatalommal visszaélnek. A kérdés az, hogyan lehet felelősségre vonni őket az adatlopások, a cenzúra, a politikai befolyásszerzés kapcsán – fűzte hozzá. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Terc
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ