Cropped landscape
Belföld
Tisztújítás az Ügyvédi Karban
2018-07-1207:08
kormány, Bánáti János, ügyvédi kamara, tisztújítás
A megyei ügyvédi kamarák ezekben a napokban hoznak döntést az év végéig esedékes tisztújítás időpontjáról. A budapesti elnökség november 16-ra már kitűzte a helyi választást, a fővárosi köztestület élén váltás lehet. Az új összetételű országos ügyvédi kamara csak ezt követően, jövő februárban alakulhat meg – a jelenlegi elnök, Bánáti János a következő négy évre is vállalná a megbízatást- írja a Magyar Idők.
Az ősszel és a jövő év elején több helyütt változás várható a mintegy tizenötezer tagot számláló ügyvédi kar vezetői posztjain. A tavaly elfogadott ügyvédi törvény alapján ebben az időszakban kell megtartani a négyévenként esedékes tisztújítást. A budapesti elnökség már döntött is: november 16-ára tűzte ki a szavazást.

A fővárosban több mint hatezer választójogosult ügyvéd dolgozik, s az itteni szakemberek elnököt, főtitkárt, titkárokat, elnökséget, fegyelmi és más bizottságokat választanak. Úgy tudjuk, hogy a szavazás változatlanul papíralapon történik, újdonság ugyanakkor, hogy az elnökről és a főtitkárról külön íven kell szavazni, mivel így az eredményt így könnyebben és gyorsabban állapíthatják meg. Korábban az összes tisztségviselő neve azonos szavazólapon szerepelt.

A tárgyalótermekben egyébként védőként vagy jogi képviselőként eljáró szakemberek közül többen azt remélik, hogy a fővárosi őszi választásokon elmaradnak azok a disszonáns jelenetek, amelyek 2014-ben még előfordultak. Hegedűs László, a budapesti kamara elnökhelyettese a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: nagy gondossággal készítik elő a soron következő választást, hiszen a céljuk az, hogy a jogászoknak és az ügyfeleknek egyaránt fontos tisztújítás szabályszerűen bonyolódjon le.

Tóth M. Gábor ügyvéd, a kamara fegyelmi megbízottja ehhez azt tette hozzá: a kar többsége nem támogatja, hogy a szakmai köztestület tisztújítása előtt az ország­gyűlési választások idején megszokott kampányeszközökkel éljen bárki is. A többnyire büntetőügyekkel foglalkozó, 45 éves Tóth M. Gábor a Magyar Idők érdeklődésére elmondta: szerinte a fővárosi köztestületben szemléletváltásra van szükség, ezért úgy döntött, hogy elindul a budapesti elnöki posztért. Mint elmondta, ehhez százötven ügyvéd ajánló nyilatkozata kell, de úgy érzi, hogy ezt sikerül megszereznie, hiszen a kollégái bizalommal viseltetnek iránta. A fővárosi kamara elnöki tisztségét jelenleg Réti László tölti be.

Az ügyvédi kamarák budapesti és megyei tisztségviselőit december közepéig kell megválasztani, az új országos kamara csak ezt követően, jövő február­ban jöhet létre. Értesülésünk szerint a választásokra készülve, egy szakmai tanácskozáson nemrégiben Bánáti János azt közölte: a következő négy évre is vállalná az országos kamara vezetését.

Kérdésünkre Bánáti most megerősítette ezt. Mint mondta, meggyőződése szerint továbbra is képes rá, hogy az önkormányzatiság keretei között megfelelően képviselje a sokszínű ügyvédség érdekeit, eközben a kiegyensúlyozottság kívánalmának megfelelően távol tartsa a kamarától az említett sokszínűségből fakadó politikai ellentéteket.


Magyra Idők/ Fotó: kormany.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ