Cover
Belföld
Továbbra is tagadja a Jobbik a tavalyi hitelfelvételt
2018-07-1218:44
Tagadja a Jobbik, hogy tavaly és az idén hitelt vett fel. Ám a párt kampánybeszámolójában 84 millió forint szerepel "hitel" címszó alatt. Sőt tavaly több vezető jobbikos politikus, köztük Sneider Tamás jelenlegi pártelnök is elismerte, hogy 150 millió forintos banki hitelből finanszírozták a plakátkampányukat. 
Egyre nagyobb a káosz a Jobbik kampánybeszámolója körül. Sneider Tamás pártelnök az RTL Híradónak adott interjújában arról beszélt, hogy a Jobbik több mint egy éve – állítása szerint 2017 tavasza óta – képtelen banki hitelhez jutni, ugyanis még a párt számlavezető bankja is visszautasította a hiteligényléseket. Ennek ellenére a párt június 8-án közzétett kampánybeszámolójában szerepel egy 84 millió forintos tétel az egyéb források között, "hitel" címszó alatt.

A Jobbik sajtóosztálya Híradónk kérdésére így válaszolt:
A párt sem 2017-ben, sem 2018-ban nem vett fel bankhitelt, és a korábbi időszakokból sincs ilyen hiteltartozása. A kampánybeszámolóban szereplő "hitel" soron szállítói hitel értendő, itt szerepel a Magyar Posta felé a beszámoló összeállításának idején fennálló szállítói hiteltartozás.
Ennek egy kicsit ellent mond, Sneider Tamás egyik korábbi banki hitelfelvételről szóló kijelentése. 2017 tavaszán szólta el magát az akkori frakcióvezető-helyettes, aki azóta a párt elnöke lett.

A jobbikos politikus azt állította, „hazudozik éjjel-nappal a média”, mert 150 millió forintos hitelt vett föl a Jobbik a plakátkampányra. Hozzátette: ez a hitel több plakátkampányra is elég. Ám Sneidernek – saját állítása szerint – alelnökként, illetve Vona Gábornak semmilyen rálátása nem volt a Jobbik pénzügyeire - mégis elismerte a hitelt, amit most tagadnak. 

A bankhitel felvételét tavaly nyáron Jakab Péter is megerősítette. 
A megtakarításokból fizetjük egy részét, és a másik részét fizetjük olyan banki hitelből, aminek a felhasználása sem csak a plakátkampányt célozza, hanem működési célokat is
- jelentette ki a szóvivő.

Egy lehetséges magyarázat szerint a párt kapott ugyan hitelt, de nem pénzintézettől. Ebben az esetben viszont újfent felmerülhet a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja, a pártok ugyanis nem kaphatnak bárkitől pénzügyi támogatást. Egy másik magyarázat szerint valótlan a párt közzétett kampánybeszámolója, ami szintén súlyos szabálytalanságokra utalhat.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ