Cover
Külföld
A portugálok mostantól szabadon megváltoztathatják a nemüket
2018-07-1306:14
A portugál parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amely 16 éves koruktól lehetővé teszi az ország állampolgárainak, hogy megváltoztassák az állami nyilvántartásban feltüntetett nemüket.
A jogszabály előírja, hogy aki 18 évesnél fiatalabb korában szeretne élni ezzel a lehetőséggel, pszichológiai jelentést is be kell mutatnia. Ezt az előírást Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök kérésére emelték be a jogszabályba: az államfő megvétózta a törvényjavaslat első változatát, és felszólította a képviselőket, hogy fontolják meg az orvosi jelentés szükségességét 18 éves kor előtt. 

A törvénytervezetet a kormányzó Szocialista Párt, a Baloldali Blokk nevű baloldali, az Emberek-Állatok-Természet nevű zöld párt, és a Portugál Kommunista Párt támogatta. Ellene szavazott a konzervatív, jobbközép Szociáldemokrata Párt, elsősorban azt kérve, hogy ne csak a 18 éves kor alatti kérelmezők, hanem mindegyikük esetében legyen kötelező a beszámíthatóságot vizsgáló pszichológiai jelentés bemutatása. 

Az államfő így várhatóan már nem vétózza meg a törvénytervezetet, amely nyolc napon belül hatályba is lép. Képviselői közlés szerint Dánia, Málta, Svédország, Írország és Norvégia után Portugália a hatodik európai ország, amely lehetővé teszi, hogy a transzneműek szabadon döntsék el, melyik nemhez tartozónak vallják magukat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ