Cover
Külföld
Tízéves mélyponton az Ausztráliába bevándorlók száma a szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően
2018-07-1306:47
Több mint tíz éve a legalacsonyabb szintre esett Ausztráliában a bevándorlók száma, miután a korábbi évekhez képest sokkal több vízumkérelmet utasítottak el a konzervatív kormány által bevezetett szigorúbb ellenőrzése miatt.
A helyi média által pénteken közölt hivatalos adatatok szerint a júniusban véget ért 2017-2018-as pénzügyi évben több mint tíz százalékkal, 162 4107-re esett vissza az Ausztráliába érkezők száma, ami a legalacsonyabb adat 2007 óta. Az elutasított vízumkérelmek száma 46 százalékkal nőtt. 
Ausztrália évente átlagosan 190 ezer bevándorlót fogad be, s ebbe nem tartozik bele a humanitárius okokból befogadott menekültek és menedékkérők száma, ami éves szinten több mint 13 ezer ember.
Peter Dutton, a szigorúbb migrációs szabályokat kidolgozó bevándorlási és határvédelmi tárca vezetője szerint a kormány arra törekszik, hogy "a lehető legjobb" bevándorlókat fogadja be, és integrálja az ausztrál társadalomba. "A koalíció helyreállította a határainkat, és újból integritást teremtett a migrációs programban" - mondta a tárcavezető a The Australian című lapnak nyilatkozva. Malcolm Turnbull miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy Ausztráliába "egy emberrel se érkezhet több, mint amennyit akar vagy amennyire szüksége van". 

A bevándorlók száma annak ellenére csökkent, hogy a szakszervezetek, a munkaadók és üzleti csoportok szorgalmazták, hogy a kormány közel 190 ezer embert fogadjon be, tartsa az átlagos szintet. A dpa hírügynökség ismertetése szerint Ausztráliában a bevándorlás kulcsfontosságú tényező a munkahelyteremtésben, és az új munkahelyek kétharmada az elmúlt öt évben a bevándorlók érkezésének köszönhetően jött létre. 

Az állami bevételek minisztériumának kimutatása szerint a migráció egy százalékkal járul hozzá Ausztrália éves hazai össztermékéhez (GDP), és lassítja az ausztrál társadalom elöregedését.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ