Cropped landscape
Krónika
Az acélkábelek elrágásával szökhetett meg ketrecéből a jaguár
2018-07-1809:18
A New Orleans-i állatkert jaguárháza tetejét alkotó acélkábelek szétrágásával szökhetett meg az a ragadozó, amelyik halálra mart kilenc állatot - közölte keddi sajtótájékoztatóján az Audubon állatkert igazgatója. 
Kyle Burks újságíróknak elmondta, hogy a Valerio nevű hároméves hím a tetőn keletkezett résen át mászott ki a jaguárházból. A rést 20-25 centiméteresre becsülik. 
    
A jaguárház tetejét alkotó, acélkábelekből készített erős háló megfelel az amerikai állatkerti szövetség előírásainak, most azonban ennél erősebb anyag után néznek. 
    
"Nem tudjuk, milyen lesz a végleges tető, a ház azonban addig is zárva marad" - mondta. 
    
Embert nem sebesített meg a ragadozó, amelyik szombat reggel, az állatkert nyitása előtt szökött ki a lakóteréből. Azt nem tudják, mennyi ideig kóborolt szabadon az állatkertben a jaguár, mielőtt észrevették volna, hogy nincs a helyén. Amennyiben látogatási időn belül szabadult volna ki a házából, a gondozók biztonságos épületekbe vezették volna a látogatókat. 
    
Burks arról is beszélt, hogy az állatkertet külső kerítés is övezi, ez is megfelel a szabályoknak, ám kérdésekre válaszolva Burks elmondta, "elképzelhető", hogy a nagymacska ezt a kerítést is áttöri és elhagyja az állatkert területét. 
    
Az amerikai szövetségi mezőgazdasági minisztérium a baleset óta megvizsgálta az állatkertet, az engedélyt kiadó szakszövetséget pedig értesítették. 
    
Három róka, öt alpaka és egy emu pusztult el a szombati jaguártámadásban. 
     
A szökést 7.20 órakor fedezték fel, amikor az etetést végző gondozó bajban lévő állatok kiáltásaira lett figyelmes. A férfi a jaguárt a rókát karámjában pillantotta meg. 
    
Egy társával biztonságos épületbe menekültek és rádión értesítették a vezetőket. 
    
Valerióra nyugtató lövedékeket lőttek ki, az elsőt nagyjából 20 perccel a szökés felfedezése után. A ragadozó elaludt, majd 8.15-kor biztonságosan elszállították. 
    
A jaguárt megvizsgálták, jó egészségben találták. Nem altatták el, mivel "normális ragadozó módjára viselkedett".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ