Cover
Tudomány
Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz pénteken
2018-07-2614:17
Az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása lesz pénteken, a Mars pedig 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban. A holdfogyatkozást, mely Európából is megfigyelhető lesz, a különösen fényes és közeli Mars látványa egészíti ki.
A vörös bolygó ebben az időszakban könnyebben, szabad szemmel is megfigyelhetővé válik - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). "A ma élő emberek számára ez egy egyszeri és megismételhetetlen esemény lesz" - mondta Sven Melchert, a német Csillagbarátok Egyesületének elnöke. A Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás, 20 óra 24 perckor pedig belép a teljes árnyékba, ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás.
A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor lesz.
A Mars és a Föld július 31-én csupán 57,6 millió kilométer távolságra lesz egymástól, a Mars július 27. és 30. között lesz a legfényesebb, így szabad szemmel is megfigyelhető. "Varázslatos! Úgy világít, mint egy repülőtéri leszállófény. Nem annyira fényes, mint a Vénusz, de vöröses-narancsos színe miatt nem lehet eltéveszteni az égbolton" - mondta Harry Augensen, a pennsylvaniai Widener Egyetem csillagásza. 

Ennél közelebb csak 2003-ban volt a Mars a Földhöz, amikor a két bolygó között csak 55,7 millió kilométer volt: ez volt a legközelebbi pozíciójuk az elmúlt mintegy 60 ezer évben, és hasonló jelenség nem is történik 2287-ig - közölte a NASA.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ