Cropped landscape
Kultúra
Háttérkép: A balliberális felfogás alakítja a kultúrát
2018-07-2621:51
Az ECHO TV Háttérkép című műsorának tematikus adásában a magyar kultúra helyzetét vették górcső alá. Mit is jelent a megosztottság, a népi-urbánus ellentét és hogyan hat ez napjainkra? Erre kereste a választ Bayer Zsolt állandó vendégeivel: Bogár László és Boros Imre közgazdászokkal. A téma kiinduló pontja a Magyar Időkben tavaly óta folyó cikksorozat „Kinek a kulturális diktatúrája” címmel, amely – Bayer Zsolt szavai szerint – elképesztő lázongást váltott ki a balliberális oldalon. Azon az oldalon, amelynek utolsó mentsvára a kultúra – tette hozzá. A cikksorozat szerzőjének egyik fő állítása, hogy a kultúra, mindig a balliberális oldalé volt és ez a helyzet nem változott az elmúlt nyolc évben sem, mióta polgári kormánya van Magyarországnak – vázolta Bayer. A műsorvezető közölte: az alapállítás számos elemével egyetért, míg másokkal nem. 
A társadalom megosztottsága kulturális szinten leginkább a XX. században keletkezett, ott nyilvánult meg. Bayer Zsolt úgy véli, ha lehántjuk a népi-urbánus eufemisztikus megnevezést, akkor valójában a zsidó-nem zsidó szembenállásról van szó a kultúra területén. Ez az ellentét a mai napi él, ahogy élt a Kádár-rendszerben, amely hivatalosan és elméletileg meghaladta a zsidó kérdést. Ez ugyanis nem is létezett a felszínen – fogalmazott Bayer, majd hozzátette: a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottságán belül is tovább élt ez a megosztottság. Példaként említette: Aczél Györgyöt és Pozsgay Imrét. 

Bogár László közgazdász véleménye az, hogy a szép, a jó, és az igaz mozgatta az ember minden érzését, gondolatát és cselekedetét.
Ez az egység a tudomány, vallás és művészet kifejezések megjelenésével megszűnt. Majd az elmúlt évszázadok során először tönkretették a vallást, amely segített az ember számára különbséget tenni jó és rossz között, és onnantól könnyű volt „elbánni” a művészettel és a tudománnyal. 
Boros Imre közgazdász szerint múlt és jelen között az a különbség, hogy míg korábban a rendszer beemelt kívülről népnemzeti vonulatú tehetségeket, ezzel szemben a mai rendszer csak kifele nyitott, befelé zárt.
Bogár László rámutatott, hogy miután elmentek az utolsó vitathatatlan történelmi teljesítményt nyújtó nagy ikonok, mint Kodály Zoltán vagy Németh László, végleg eltűnt a tekintély a kulturális életből. Ez pedig önmagában is pusztítóan hat az emberi közösségre – fogalmazott a közgazdász. 

Bogár László szerint az SZDSZ minősége sok mindent meghatároz a térségben, kulturális értelemben is.
A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ