Cropped landscape
Sport
Úszó Eb: Magyarország negyedik lett az éremtáblán
2018-08-0306:57
Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen arany-, Késely Ajna 400 méter gyorson ezüst-, Burián Katalin pedig 200 méter háton bronzérmet szerzett a Glasgow-ban rendezett úszó Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján. A magyar csapat négy arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárt.
A magyar csapat összesen kilenc érmet nyert.

                   arany    ezüst        bronz
 1. Oroszország     10           10           6 
 2. Nagy-Britannia   9            7            8
 3. Olaszország      6            5          11
 4. MAGYARORSZÁG     4            3           2
 5. Franciaország    4            1           2
 6. Svédország       4            -          -
 7. Ukrajna          3            1            -
 8. Németország      2            2           4
 9. Svájc            1            -          1
10. Hollandia        -          4           1
11. Dánia            -            3           1
12. Litvánia         -            2           -
13. Lengyelország    -            1           1
    Görögország      -          1          1
    Spanyolország    -          1          1
16. Norvégia         -          1          -
    Románia          -          1          -
18. Finnország       -          -          1
    Írország         -          -          1
    Szlovénia        -          -          1
    Belgium             -          -          1

augusztus 9., Csütörtök: 

Verrasztó 4:10.65 perces idővel csapott célba, ezzel sorozatban harmadszor lett a kontinens legjobbja. A 29 éves Verrasztó a szám történetének legidősebb Európa-bajnoka. Verrasztó a legjobb idővel került a fináléba, azonban már előre beharangozta a brit Max Litchfielddel várható különcsatájukat. A fináléban szinte végig fej-fej mellett haladtak, az utolsó fordulónál a magyar versenyző került előnybe.

"Pályafutásom talán legszorosabb versenye volt, örülök, hogy sikerült betartani a délelőtti ígéretemet, miszerint javulni fogok egy másodpercet. Persze ez messze nem a legjobbam, de a felkészülésem sem volt az. Tudtam, hogy erős az angol srác, de jól osztottam be az erőmet, nagyon boldog vagyok, hogy én lehetek a szám legidősebb győztese" - mondta Verrasztó, aki, miután kiszállt a vízből "lepacsizott" a magyar válogatott szakmai stábjával az első sorban, valamint a lelátón helyet foglaló szurkolókkal - főként persze honfitársaival - ünnepeltette magát.

A 16 éves Késely - aki korábban 800 méteren ezüst-, 1500 méteren pedig bronzérmet szerzett - 4:03.57 perces junior Európa-csúccsal csapott célba. A rajt után az élre állt, féltávnál vezetett, az utolsó ötven méteren pedig legnagyobb riválisával, Simona Quadarellával vívott óriási harcot, de a benyúlás az olasznak jött ki jobban, és 22 századdal hamarabb érintette a falat. "Így néz ki egy örömúszás, és azt gondolom, a három számom közül ez volt a legjobb. Nagyon meg kellett harcolni ezért az időért, az olasz lány pedig kihozta ezt belőlem, nagyon boldog vagyok. A végén már egymást húztuk, tudtam, hogy vele fogok harcolni, ez volt az egész hétnek a fénypontja. Az álmom volt ez a három érem, de sikerült, és hihetetlenül boldog vagyok" - nyilatkozta Késely.

A 23 éves Burián 2:07.43 perces egyéni csúccsal csapott célba. A számot az olasz Margherita Panziera nyerte (2:06.18 perc), aki Egerszegi Krisztina 1991 óta fenálló Európa-bajnoki rekordját (2:06.62 perc) adta át a múltnak. "Nagyon boldog vagyok, nem tudom, mit mondjak. Nagyon nehéz pár év van mögöttem, s köszönöm mindenkinek, aki támogatott ebben az időszakban" - mondta könnyes szemmel Burián.

Milák Kristóf a negyedik, Cseh László címvédőként a nyolcadik helyen végzett 100 méter pillangón. A 18 éves Milák - aki 200-on győzött, tavaly a vb-n ezüstérmes volt ezen a távon - 51.51 másodperces idővel csapott célba, míg 32 esztendős honfitársa, 51.84-gyel érintette a falat. A számot nagy meglepetésre az 1-es pályán úszó olasz Piero Codia nyerte a 8-ason haladó francia Mehdy Metella, valamint a brit James Guy előtt. A 14-szeres Európa-bajnok, a kontinensviadalok történetének legeredményesebb versenyzőjének hatalmas sorozata fejeződött be ezzel, ugyanis Cseh a 2003-as montreali világbajnokság óta minden egyes nagymedencés világversenyen a dobogóra állhatott. "A második ötven és a célba érkezésem sem sikerült. Annyit éreztem, hogy a megindulásom nem jött össze, így sikerült, innen kell ezt visszaraknom, de érzem még magamban az erőt" - mondta Cseh. Milák elmondta, ez a verseny "most finoman szólva" sem sikerült neki, nem tudja, mi történt. Hozzátette, összességében azért elégedett az Európa-bajnoki szereplésével.

A 4x100 méteres vegyesváltók közül a férfi az ötödik, a női a nyolcadik helyen zárt. Glasgow-ban a Tollcross Parkban Hosszú Katinka (200 méter vegyes), Milák Kristóf (200 méter pillangó), Kapás Boglárka (200 méter pillangó) és Verrasztó Dávid (400 méter vegyes) szerzett aranyérmet, második lett Kenderesi Tamás (200 méter pillangó), valamit kétszer Késely Ajna (800 és 400 méter gyors). Késely (1500 méter gyors), valamint Burián Katalin (200 méter hát) szerzett bronzérmet.

A magyarok ezzel az éremtábla negyedik helyén végeztek
és szinte hajszálra pontosan teljesítették Sós Csaba szövetségi kapitány elvárásait, a szakember ugyanis tíz érmet, köztük egynél több aranyat tűzött ki célul.

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert 10 kilométeren a nyíltvízi úszók glasgow-i Európa-bajnokságán. A végén célfotó döntött az aranyról. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) óvást nyújt be, miután Rasovszky Kristóf úgy lett ezüstérmes, hogy a győztessel azonos idővel csapott célba.

augusztus 8., Szerda: 

A Németh Nándor, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn négyes a hatodik helyen végzett 4x100 méteres vegyes gyorsváltóban.

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen. Burián Katalin 200 méter háton egyéni csúccsal a második, míg 100 méter pillangón Cseh László a legjobb, Milák Kristóf pedig a negyedik idővel jutott döntőbe.

Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert szerdán 5 kilométeren a nyíltvízi úszók skóciai Európa-bajnokságán. A 21 éves veszprémi sportoló két évvel ezelőtt 10 kilométeren junior világbajnok volt, tavaly és idén is több világkupaversenyen győzött a felnőttek között, de az 52:38.9 perces eredménnyel megnyert felnőtt Európa-bajnoki cím eddigi pályafutása legnagyobb sikerének számít.
    
A másik magyar induló, Székelyi Dávid tizedik lett.
    
A Skóciában és Berlinben zajló multisport Európa-bajnokságon ez a negyedik magyar aranyérem, mivel korábban Milák Kristóf és Kapás Boglárka a medencés úszók 200 pillangó számában, a tornász Dévai Boglárka pedig az ugrásban diadalmaskodott.

augusztus 7., Kedd: 

Késely Ajna bronzérmet nyert kedden 1500 méter gyorson, míg 100 méter háton Hosszú Katinka negyedik, Burián Katalin pedig hetedik lett a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon. 

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 200 méter vegyesen Jakabos Zsuzsannával együtt bejutott a döntőbe, ugyanez nem sikerült Telegdy Ádámnak 200 méter háton. A délutáni program a leghosszabb táv női döntőjével rajtolt, és ahogyan arra számítani lehetett, az olasz Simona Quadarella és a német Sarah Köhler diktálta a tempót, Késely pedig nagyjából egy testhosszal mögöttük úszott. A táv felénél a két rivális ellépett, de Késely magabiztosan őrizte dobogós helyét, ráadásul ekkor a résztávot tekintve több mint hat másodperccel volt gyorsabb eddigi legjobbjánál. Egyre inkább állandósult a sorrend, az olasz csakhamar messze ellépett német ellenfelétől, aki pedig őrizte a két testhossznyi különbséget a magyar úszóval szemben. 

A végén már csak az volt kérdés, hogy Késely mennyit farag egyéni legjobbjából, végül 16:03.22 perccel csapott a célba, és ezzel több mint nyolc másodperccel jobbat úszott, mint tavaly, a Netanyában rendezett junior Európa-bajnokságon. "Ez sokkal jobban esett, mint tegnap reggel. Próbáltam nem menni az olasszal és a némettel, de belülről végig azt éreztem, mennyire jó lenne tartani velük a lépést. Ugyanakkor tudtam, akkor nem maradna erőm a végére. 

Nagyon örülök az éremnek, de annak még jobban, hogy nyolc másodpercet tudtam javítani az egyéni csúcsomon" - mondta Késely, aki második érmét szerezte a skót nagyvárosban zajló kontinensviadalon az után, hogy szombaton 800 méter gyorson második lett. Női 100 méter háton a fináléba Hosszú a második, míg Burián - egyéni csúccsal - a hetedik idővel jutott be. A döntőben az első hossz egyiküknek sem sikerült kiemelkedően, a fordulásnál egyértelműnek tűnt, hogy Hosszúnak a győzelemre nincs esélye, sőt, az éremszerzésre sem sok. A háromszoros ötkarikás bajnok klasszis aztán a hajrában óriási csatában volt a harmadik helyért (59.64 mp), ám az olasz Carlotta Zofkova három századdal előbb csapott a célba. Burián a hétfői egyéni rekordjától négy századdal elmaradva (1:00.05 p) lett hetedik. 

"Kicsit izgultam, de az úszás most jó volt. Sajnos azonban a fordulót nagyon elrontottam, és ez hiányzott az egy percen belüli időhöz" - összegzett Burián. Az elődöntőben érdekelt magyarok közül Hosszú a második, Jakabos Zsuzsanna pedig a hatodik idővel jutott be a 200 méteres vegyesúszás döntőjébe, Telegdy Ádám viszont lemaradt a fináléról, a 12. helyen zárt 200 méter háton. A nőknél a két magyar közül elsőként Jakabos volt érdekelt, ő az idei legjobbjával, 2:13.37 perccel került az elődöntőbe, amelyen tovább tudott javítani, 2:12.96-nál érintette a falat. 

"Nagyon örülök, hogy 2:12-vel kezdődik az idő, nagy álom lenne a 2:11, de mindig megyünk egy picivel lejjebb" - mondta boldogan Jakabos, aki emlékeztetett rá, hogy 2004 óta nem úszott döntőt 200 méter vegyesen Európa-bajnokságon. A második elődöntőben Hosszú teljesítményén egy kicsit érződött, hogy nem sokkal korábban szerepelt a 100 méter hát döntőjében, de az utolsó 50 méteren meggyőző gyorsúszással biztosította futamgyőzelmét, és 2:10.49 perccel, összesítésben a második idővel lett döntős.

"Negyediknek lenni mindig rossz, három századdal lemaradni a dobogóról pedig talán még rosszabb. Nagyon örültem volna a bronznak, de lehet, hogy ez most kellett: ha nem úgy készültem, akkor ez jár" - értékelte a nap végén a 100 méter hát döntőjét. A 29 éves klasszis hozzátette, már most kellő motivációt kapott az Európa-bajnokságtól. "Ez valamilyen szinten jó, hiszen nincs kérdés, dolgozni kell. Abban mindenki biztos lehet, hogy én hétfőn hazamegyek, és elkezdem a felkészülést" - mondta rendkívül elszántan. 

"Jó látni, hogy nem úgy működnek a dolgok, hogy eljutsz egy bizonyos szintre, utána pedig már adják az érmeket. Azokért minden évben meg kell küzdeni" - tette hozzá. A férfiaknál 200 méter háton Telegdy Ádámnak nem sikerült javulnia délelőtti 1:58.96-os idejéhez képest, 1:59.05-tel a 12. lett. "Fogalmam sincs, mi történt, százötvenig nagyon jól ment, aztán az utolsó ötven méter kritikán aluli volt, egyszerűen nem értem, eléggé csalódott vagyok" - mondta futama után.

augusztus 6., hétfő: 

Kapás Boglárka aranyérmet nyert 200 méter pillangón, míg Hosszú Katinka és Burián Katalin 100 méter háton döntőbe jutott a Glasgow-ban zajló úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján. 

A délutáni program mindjárt az egyetlen magyar érdekeltségű döntővel kezdődött: Kapás, aki 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok volt, de a repertoárjába csak nemrég vette vissza ezt a számot, az elődöntőben egyéni legjobbjától (2:07.54) mindössze 21 századdal elmaradva a harmadik, Szilágyi Liliána pedig a negyedik időt úszta. 
    
A két magyar egymás mellől rajtolt, ötven méter után ők zárták a mezőnyt, majd Kapásnak sikerült ritmust váltania jobban és 150 méternél ötödik volt. Egy gyönyörű fordulóval rögtön a dobogó közelébe ért és fantasztikus hajrával nyert. A 25 éves magyar versenyző 2:07.13 perces egyéni csúccsal csapott célba, a két évvel ezelőtt ezüstérmes Szilágyi Liliána 2:08.69-cel hatodik lett. 
    
"Nagyon örülök, csak annak nem, hogy nem sikerült 2:07 alatt úsznom. Biztos vagyok benne, hogy tudok. Kicsit csodálkoztam Lilun, hogy nem kezdett erősen, a német lányról tudtam, mit fog úszni. Nagyon fontos ez a győzelem a karrieremben" - mondta Kapás. 
    
"Körülbelül fél éve vagyunk rajta újra a pillangón, szóval biztosan van még benne, és addig nem is nyugszom, amíg nem lesz meg az a 2:06-os idő" - válaszolta az MTI érdeklődésére Kapás, aki hozzátette, szívesen vállalná ezt a számot a tokiói olimpián is. 
    
Szilágyi elmondta, örül annak, hogy hosszú idő után elégedetten szállhatott ki a medencéből. 
    
Kapás a magyar úszóválogatott negyedik érmét szerezte a skót nagyvárosban, Milák Kristóf 200 méter pillangón nyert Kenderesi Tamás előtt, Késely Ajna pedig 800 méter gyorson lett második. 
    
A magyar érdekeltségű elődöntők közül elsőként a női 100 méter hátat rendezték, amelyben a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, illetve Burián Katalin is vízbe ugrott: a 29 éves klasszis 59.67 másodperces idővel második, Plagányi Zsolt tanítványa pedig - délelőtti egyéni csúcsát tovább javítva - 1:00.01 perccel hetedik helyen került a keddi fináléba. 
     
"Általában mindig nagyon felkészült vagyok, de ma reggel annyira nem voltam a helyzet magaslatán. Például nem is úsztam háton a versenymedencében, délután viszont már itt melegítettem és hozzászoktam a környezethez, nagyon örülök ennek az időnek, bíztató" - nyilatkozta Hosszú. 
    
Burián még a délelőtti előfutamot követően azt mondta, nem biztos, hogy vállalná a finálét, erre a kérdésre egyelőre most sem tudott válaszolni: 
    
"Nagyon elrontottam a benyúlást, erre még két tempót rátehettem volna. Nagyon szeretnék úszni a döntőben, de még az edzőmmel meg kell beszélnem, hiszen annyit készültünk ebben az évben a kétszázra, ahol igazán esélyes lehetek az éremre". 
     
Cseh László 50 méter pillangón borzalmasan rajtolt, egy tizeddel rosszabbul mint a többiek, így is 23.48 másodperccel negyediknek csapott célba, ugyanakkor hét századdal lemaradt a döntőről, és kilencedik lett. 
    
"Mintha fél évet elcsúsztam volna, ezeket az ötveneket akkor kellett volna hasonlóan úszni. Az utóbbi két évben nem mennek a versenyek év közben" - mondta Cseh, aki a 100 méterre már nem is mert jósolni, de kijelentette, szeretné a legjobbját nyújtani.

augusztus 5., vasárnap: 


A 18 éves Milák 1:52.79, a 21 esztendős, olimpiai harmadik Kenderesi 1:54.36 perces idővel csapott célba. Az elődöntőből a fináléba Kenderesi került a legjobb, Milák a második idővel, igaz, az előfutamban mindketten gyorsabban úsztak, amire szükségük is volt, mivel a négy magyar induló közül - a szabályok szerint - csak kettő juthatott tovább az elődöntőbe.

A 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence pedig a mezőny harmadik, míg a címvédő, 2015-ben világbajnok Cseh László az ötödik idejével esett ki. Az olimpiai bronzérmes Kenderesi még szombaton arról beszélt, hogy csak akkor lehet esélye megszorítani riválisát, ha az elején lőtávolon belül tud maradni. Milák hangsúlyozta, egyszerűen a győzelemmel nem lenne elégedett, kiemelkedő időt is szeretne úszni mellé.

A rajt után Milák a várakozásoknak megfelelően az élre állt és óriási iramot diktált, s féltávnál már másfél másodperc volt az előnye. Az utolsó ötvenre fordulva nem volt kérdés a győzelme, csak az Európa-csúccsal harcolt, de végül kilenc századdal elmaradt attól. Mindeközben Kenderesi a tőle megszokott kiváló hajrával lett második.

Milák a verseny után hangsúlyozta, túlságosan is szerette volna megdönteni Cseh László 2008-as Európa-csúcsát (1:52.70), ezért a végére nem maradt már ereje. "Túl gyorsan kezdtem, ezért nem sikerült a második száz, az utolsó ötven pedig már csípett...

A kétszáz pillangó előtt mindig izgulok, hiszen ez a fő számom, ahol a legjobban akarok úszni" - mondta a bajnok, hozzátéve, 50-en nem lát nagy esélyt az éremre, de ki tudja, "talán meglepi magát", 100-on pedig ugyancsak nehéz dolga lesz, de nagyon örülne annak például, ha Cseh Lászlóval együtt állnának a dobogón. "Jó időt úsztam, végre valami más színű érem.
 Nagyjából erre az eredményre számítottam, elégedett vagyok. Mostantól a jövő évi világbajnokságra készülök" - mondta Kenderesi.

Milák a magyar úszóválogatott első aranyát nyerte Glasgow-ban, ahol az eddigi egyetlen magyar érmet szombaton Késely Ajna szerezte, aki 800 méter gyorson végzett a második helyen.A délelőtti programot a magyarok közül Verrasztó Dávid nyitotta 200 méter vegyesen: a 400-on címvédő és világbajnoki ezüstérmes 2:00.94-es eredménnyel futamában ötödik lett, összesítésben a 15. idővel jutott az elődöntőbe. "Ez nem volt a leggyorsabb, bízom benne, hogy később jobb lesz, és a négyszázra minden összeáll majd" - nyilatkozta a 29 éves versenyző.

Női 200 méter pillangón három magyar indult: közülük elsőként Jakabos Zsuzsanna állt rajtkőre, 2:09.46 perccel elsőként csapott célba. Őt Kapás Boglárka követte, aki 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok volt, de a repertoárjába csak nemrég vette vissza ezt a számot: végül 2:09.29-es idővel második lett futamában. Utána a két éve ezüstérmes Szilágyi Liliána következett, s 2:09.02-vel lett a legjobb magyar. Szilágyi a harmadik, Kapás a negyedik idővel ment tovább, Jakabosé volt az ötödik legjobb teljesítmény, de a szabályok miatt ő már nem indulhat az elődöntőben.

"Jó, könnyed úszás volt, de azért nem volt egyszerű, mert a két másik magyar lány szeretett volna bekerülni, és tudtam, hogy ők jól fognak úszni" - mondta Szilágyi. Kapás Boglárka arról beszélt, hogy éjszaka megpróbált túllenni azon a csalódottságon, amit a szombati 800 gyors döntője okozott neki, ott ugyanis címvédőként ötödik lett. "Számítottam rá, hogy mindketten jól fognak úszni. Így a nyolcszáz másnapján ez egy nagyon korrekt idő, most fizikailag kell összeszednem magam, lelkileg muszáj volt egyetlen éjszaka alatt" - értékelt. -

"Örülök, hogy továbbjutottam, ez volt az első nagy lépés. Ha bekerülök a döntőbe, akkor nagyjából kihozom a maximumot ebből a számból." A kisebb könyöksérüléssel küszködő Bohus Richárd 100 méter háton 54.85 másodperccel a 15. helyen jutott tovább, Telegdy Ádám végül nem ugrott medencébe.

A nevezési listán még rajta volt, végül a magyar küldöttség eddigi egyetlen érmét szerző Késely Ajna - aki 800 méter gyorson lett második szombaton - a "nagyobb célok" miatt nem állt rajthoz 200 méter gyorson, akárcsak Verrasztó Evelyn. Férfi 200 méter mellen Horváth Dávid 2:11.85 perces teljesítménnyel - egyéni legjobbjától kevesebb mint egy másodperccel elmaradva - a 14. helyen jutott az elődöntőbe.

A délelőtti program zárásaként a férfiak 4x200 méteres gyorsváltóinak selejtezőit rendezték: a Holló Balázs, Teledy Ádám, Grátz Benjámin, Biczó Bence összeállítású staféta 7:18.19 perces idővel futamában csak az ötödik lett, s összesítésben a kilencedik helyen zárt, azaz éppen lemaradt a döntőről.
    -----------------------
Megszületett az első magyar érem a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyein: Késely Ajna szombaton 800 méter gyorson második helyen végzett.

A mindössze 16 éves magyar versenyző 8:21.91 perces ifjúsági Európa-csúccsal csapott célba az olasz Simona Quadarella mögött. A címvédő Kapás Boglárka 8:26.32-vel ötödik lett.

Volt egy pont, ahol azt éreztem, hogy nagyon fáj, és milyen jó lenne, ha már vége lenne, akkor jutott eszembe, mennyien szurkolnak nekem, ami olyan erőt adott, hogy össze tudtam szedni magamat
 - mondta Késely, aki külön megköszönte a lelátón helyet foglaló olimpiai bajnok Gyurta Dániel bíztató üzenetét.

A skót nagyvárosban zajló multisport kontinensviadal szombati napján a 200 méter pillangó első elődöntőjében Kenderesi volt érdekelt, az olimpiai bronzérmes versenyző nagyszerű hajrával, a délelőttinél (1:54.91) valamivel rosszabb idővel, 1:55.16-tal ért célba.

"Kontrollálni szerettem volna a mezőnyt, aztán a végén nagyot hajrázni, jól sikerült. Az 1:55-ös iramhoz kapcsolódik egy 28.5-ös hajrá, ilyet még nem is úsztam utolsó ötven méteren. A döntőben ugyanakkor Kristófot nehéz lesz kontrollálni, hiszen nagyon elmegy az elején, ha lőtávolon belül tudnék maradni, akkor lenne esélyem" - mondta Kenderesi, aki egyértelműen kijelentette, elégedett lenne az ezüsttel.

 Milák a második előfutamban ugyancsak rosszabb időt úszott, mint délelőtt, ugyanakkor 1:55.38-cal szintén futamgyőztes lett és simán jutott a döntőbe.

"Most direkt visszavettem, elég jó volt ez, kicsit több levegőt is kaptam. Meg kell szokni ezt a délutáni úszást, mert más a környezet, mint általában. A döntőben nyerni akarok" - mondta Milák.

Száz méter gyorson Németh a kilencedik idővel vágott neki az elődöntőnek, s 48.48 másodperccel összesítésben harmadik helyen ment tovább. A 18 éves Németh elmondta, kissé meglepődött, hogy ezzel az idővel bekerült a fináléba, mivel edzőjével azt beszélték, hogy közel 48 másodperces idővel lehet majd odaérni. Hozzátette, a döntőben az országos csúcs (48.26) megdöntése a célja.

Kozma Dominik 49.05-tel 13. helyen lett, szerinte ebben ezúttal ennyi volt.

Sztankovics Anna 100 méter mellen 1:08.05 perces egyéni csúccsal jutott az elődöntőbe, ahol nem tudta megismételni ezt a teljesítményt, 1:08.49-es idővel 15. helyen zárt.

Negyedik a 4x200 méteres vegyes gyorsváltó

Negyedik lett a Milák Kristóf, Németh Nándor, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x200 méteres vegyes gyorsváltó a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyeinek szombati napján. 
 
A délelőtti előfutamban még Holló Balázs, Grátz Benjámin, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn képviselte a magyar színeket, Sós Csaba szövetségi kapitány azonban a fináléra már egy erősnek tűnő négyest nevezett be, ennek köszönhetően bemutatkozott a kontinensviadalon a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is. 

A világversenyek történetében első ízben megrendezett versenyszám döntőjében a nem sokkal korábban még 200 méter pillangón fináléba jutott Milák kezdett és hatodik helyen váltotta Némethet, aki pillanatok alatt a harmadik helyre jött fel. Ekkor ugrott vízbe először az Eb-n Hosszú és megtartotta a harmadik pozíciót Jakabosnak: ő sokáig "dobogón tartotta" a magyar stafétát, de az 1-es pályáról nem láthatta, hogy az 5-ösön a britek óriási hajrába kezdtek, így végül negyedikként csapott célba. 

Milák Kristóf rendkívül csalódott volt, mint elmondta, 1:47 percen belül szeretett volna úszni, ehhez képest több mint egy másodperccel volt rosszabb. 

"Egyszerűen elizgultam a dolgot, arra számítottam, hogy bealtatnak az elején és otthagynak a második százon" - tette hozzá.

augusztus 6., hétfő: 
    -------------------- 
Előfutamok (10.30): 

férfi 200 m gyors (Kozma Dominik, Németh Nándor, Biczó Bence) 
női 200 m mell 
férfi 50 m pillangó (Cseh László, Milák Kristóf) 
női 100 m hát (Hosszú Katinka, Burján Katalin, Ilyés Laura) 
4x100 m vegyes vegyesváltó Magyarország) 
női 1500 m gyors (Késely Ajna) 
    
Elődöntők, döntők (18.00): 

női 200 m pillangó - DÖNTŐ 
férfi 100 m hát - DÖNTŐ 
női 100 m hát - elődöntő 
férfi 200 m gyors - elődöntő 
női 200 m mell - elődöntő 
férfi 50 m pillangó - elődöntő 
női 200 m gyors - DÖNTŐ 
férfi 200 m mell - DÖNTŐ 
férfi 200 m vegyes - DÖNTŐ 
4x100 m vegyes vegyesváltó - DÖNTŐ 
    
augusztus 7., kedd: 
    ------------------- 
    
Előfutamok (10.30): 

női 100 m gyors 
férfi 50 m mell (Horváth Dávid) 
női 200 m vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma, Verrasztó Evelyn) 
férfi 200 m hát (Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid) 
női 4x200 m gyorsváltó (Magyarország) 
férfi 800 m gyors (Gyurta Gergely, Lakatos Dávid) 
    
Elődöntők, döntők (18.00): 

női 1500 m gyors - DÖNTŐ 
férfi 50 m pillangó - DÖNTŐ 
női 100 m hát - DÖNTŐ 
férfi 200 m hát - elődöntő 
női 100 m gyors - elődönt 
férfi 50 m mell - elődöntő 
női 200 m mell - DÖNTŐ 
férfi 200 m gyors - DÖNTŐ 
női 200 m vegyes - elődöntő 
női 4x200 m gyorsváltó - DÖNTŐ 
    
augusztus 8., szerda:    
    --------------------- 

Előfutamok (10.30): 
női 200 m hát (Hosszú Katinka, Burján Katalin, Ilyés Laura) 
férfi 50 m gyors (Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) 
női 50 m pillangó (Szilágyi Liliána) 
férfi 100 m pillangó (Milák Kristóf, Cseh László, Biczó Bence) 
női 50 m mell (Sztankovics Anna) 
4x100 m vegyes gyorsváltó (Magyarország) 
    
Elődöntők, döntők (18.00): 
férfi 800 m gyors - DÖNTŐ 
női 100 m gyors - DÖNTŐ 
férfi 50 m mell - DÖNTŐ 
női 200 m hát - elődöntő 
férfi 50 m gyors - elődöntő 
női 50 m pillangó - elődöntő 
férfi 100 m pillangó - elődöntő 
női 50 m mell - elődöntő 
férfi 200 m hát - DÖNTŐ 
női 200 m vegyes - DÖNTŐ 
4x100 m vegyes gyorsváltó - DÖNTŐ 
    
augusztus 9., csütörtök: 
    ------------------------ 
Előfutamok (10.30): 
férfi 400 m vegyes (Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely, Holló Balázs) 
női 400 m gyors (Kapás Boglárka, Késely Ajna) 
férfi 4x100 m vegyesváltó (Magyarország) 
női 4x100 m vegyesváltó (Magyarország) 
    
Döntők (18.00): 

női 50 m pillangó 
férfi 50 m gyors 
női 50 m mell 
férfi 100 m pillangó 
női 200 m hát 
férfi 400 m vegyes 
női 400 m gyors 
férfi 4x100 m vegyesváltó 
női 4x100 m vegyesváltó
Hét sportág 188 versenyszámában avatnak bajnokot a multisport Eb-n 
 
Csütörtökön kezdődött a hagyományteremtő célzattal életre hívott, először Glasgow-ban és Berlinben sorra kerülő multisport Európa-bajnokság, melynek keretében hét sportágban összesen 188 versenyszámban avatnak kontinensbajnokot. 
 
Az olimpia mintájára életre hívott nagyszabású rendezvény által a rendezők és a sportági vezetők reményei szerint a korábbinál is nagyobb figyelmet érnek el a sportkedvelők, a szponzorok, de különösen a televíziós közvetítések terén. 
    
A sportesemény központja a skót nagyváros lesz, ahol a vizes (úszó, műúszó, műugró, nyíltvízi), valamint triatlon, torna, evezős, illetve kerékpáros (országúti, pálya, hegyi, BMX) kontinensviadalra kerül sor, továbbá a golfozók csapat Eb-jét rendezik meg. Párhuzamosan a glasgow-i versenyekkel (augusztus 6-12.) a német fővárosban a kontinens legjobb atlétái mérik össze tudásukat. 
    
Glasgow-ba 3000, míg Berlinbe 1500 sportolót várnak, a magyaroknál nagy létszámú csapattal indulnak az atléták (több mint 30 fő) és az úszók (26), akiken kívül műúszó, triatlonos, tornász, evezős, illetve kerékpáros is részt vesz a megmérettetésen.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ