Cropped landscape
Gazdaság
Domokos László: Az intézményvezetők nem állhatnak a törvények felett
2018-08-0619:52
Ez egy 30 éve ismétlődő történet. Az egészségügyben folyamatos a törvények felettiség, vagy a jogon kívüli állapot – mondta el Napi aktuális című műsorunkban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azzal kapcsolatban, hogy az ÁSZ számos kórház és szakrendelő ellenőrzése során rendszerszintű gazdálkodási szabálytalanságokra derített fényt. A számvevőszéki elnök szerint teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy közpénzt költő szervezet vezetője ne feleljen meg a magyar jogszabályi követelményeknek. Úgy fogalmazott, ahol nem tartják be a szabályokat, ott anarchia van és ahol anarchia van, ott lehet "ügyeskedni" a pénzekkel.
Domokos László szerint Magyarország egy válsághelyzetből tudott reorganizálódni és most már a minőségi alkotmányos kritériumokra is nagyobb figyelmet kell fordítani, vagyis elvárható az, hogy az intézményvezetők felelős gazdálkodást gyakoroljanak. Hozzátette: ennek nagyon fontos mércéje, hogy

be kell tartani a törvényeket, például azt, hogy amennyi pénze van, annyit költhet.
Az ÁSZ-elnök egyetlenegy intézményvezető esetében sem tartja elfogadhatónak a törvények felettiséget. Hozzátette: az egészségügyet a számvevőszék egy sarkalatosan kockázatos területnek tekinti, ezért évek óta lényegi ellenőrzések zajlanak.

„Ahol nem tartják be a szabályokat, ott anarchia van”
Domokos László morálisan és közpénzügyileg is fenntarthatatlannak tartja azt a szemléletmódot, hogy a szabályokat betartó intézményvezető nem kap elismerést például a kollégáitól, mert – szavai szerint – akkor ő a lúzer. Leszögezte: megvan a gazdasági függetlensége a magyar államnak, ezért minden forintot, amit rosszul költünk el, azt tulajdonképpen az adófizetőktől vesszük el.    

Kiemelte, nagyon fontos, hogy az éppen szükséges pénzek minél eredményesebb és hasznosabb felhasználását biztosítani lehessen. 
Megérett a helyzet arra, hogy egy minőségi változás jöjjön létre a közszférában, a hatékonysági szempontoknak meg kell jelenniük. Nem arról van szó, hogy megszűnjön valami, hanem arról, hogy amit eddig csináltunk, azt jobban csináljuk
– tette hozzá az ÁSZ elnöke.  

A teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ