Cropped landscape
Tudomány
A vadmacskák és a hiúz védelmére hívják fel a figyelmet a macskák világnapján
2018-08-0812:18
A vadmacskák és a hiúz védelmére hívják fel a figyelmet a macskák világnapján, augusztus 8-án.
Bár az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) állománya az elmúlt időszakban némileg növekedett, a becslések szerinti 7-10 ezer egyeddel még mindig a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, száz évvel ezelőtt szinte teljesen kihaltak - közölte a németországi környezet- és természetvédelmi szövetség (BUND). Hiúzból (eurázsiai hiúz, Lynx lynx) például egész Németországban mindössze 77 kifejlett példány él. Ez Európa legnagyobb macskaféléje.
A vadmacskáknak sürgősen nagyobb védelemre van szükségük. Napjaink legnagyobb problémája az, hogy életterüket utak, települések és kiterjedt mezőgazdasági területek szelik át
- mondta Christiane Bohn, a BUND vadállatszakértője.
    
Bár a Lüneburger Heide nevű természetvédelmi terület, a lipcsei ligeterdő és néhány bajor erdő területén regisztráltak új vadmacskaészleléseket, az ország északi és északkeleti részén egész területekről hiányoznak ezek az állatok.
    
A természetvédők bokrokból és fákból álló zöld folyosók segítségével akarják összekötni az erdőket, ami hosszú távon segítheti az állatok vándorlását.
    
Lausitznál áprilisban láttak hiúzt, ami igazi szenzációt jelentett a természetvédőknek. A legközelebbi nagyobb hiúzpopuláció ugyanis nagyon messze, Lengyelország keleti részén él, ezek az állatok pedig általában nem vándorolnak ilyen hosszú távolságokra. Éppen ezért annak, hogy ez a hím párra találjon a régióban nagyon kicsi a valószínűsége.
    
A szakértők kisebb csodának tartják, hogy az állat túlélt egy ilyen hosszú vándorutat, hiszen az autópályák és az országutak forgalma, sőt az illegális vadászat is nagy veszélyt jelent rájuk.
    
A hiúzok és a vadmacskák a farkasokhoz hasonlóan a biológiai sokszínűség növelésében játszanak szerepet, amelyet az intenzív mezőgazdaság, a városok terjeszkedése és az egyre nagyobb forgalom erősen fenyeget. Az egykori belső német határsáv szolgál a hiúzok és más veszélyeztetett fajok számára visszavonulási helyként, ott ugyanis évtizedeken át háborítatlanul élhettek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ