Cropped landscape
Belföld
Janik Szabolcs: Határzár nélkül folytatódott volna az embertömegek áramlása
2018-08-0921:11
2015-ben voltak olyan napok, amikor több mint tízezer ember érkezett törvénytelenül Magyarországra - jelentette ki Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Elmondása szerint jogi és fizikai határzár nélkül bizonyosan folytatódott volna az embertömegek érkezése.
2015-ben megszülettek az első határvédelmi rendszerek, ennek volt előfutára a magyar határkerítés. Ezt követően láttunk egy európai megoldást, az EU-török migrációs paktumot. Ezek együtt létrehoztak egy olyan egyensúlyi helyzetet, ami többé-kevésbé fenntarthatónak bizonyult az elmúlt két és fél évben.
Velkovics Vilmos kérdésére, hogy elég lett volna a kerítés önmagában vagy a jogi biztosítékok is kellettek-e Janik Szabolcs úgy fogalmazott, hogy a statisztikák szerint a jogi határzár intézkedései tovább tudták mérsékelni a beáramlást.
Azonban kétség kívül a legnagyobb csökkenést maga a fizikai határzár eredményezte. Míg 2015-ben 391 ezer illegális határátlépést regisztráltak, addig egy évvel később ez a szám már csak 18 ezer körül volt
- fejtette ki. Hozzátette: jól látszik, hogy milyen hatékonynak bizonyult a kerítés, de a számok csökkenésében szerepet játszott az EU-török megállapodás is, ami a friss utánpótlást zárta el.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ