Cover
Külföld
A Maduro elleni dróntámadás állítólagos kitervelőjének kiadatását kéri Caracas
2018-08-1006:15
Venezuela az amerikai nagykövetség segítségét kéri a Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni dróntámadás kitervelésével gyanúsított Osman Delgado Tabosky, Miamiban élő venezuelai vállalkozó kiadatásának biztosításához - jelentette ki Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter.
A külügyi tárca vezetője és Tarek William Saab venezuelai főügyész ezért találkozott James Story amerikai ügyvivővel, aki - mint azt Arreaza mondta újságíróknak nyilatkozva - kifejezte "az amerikai kormány szándékát az együttműködésre vonatkozóan". A venezuelai államfő vádja szerint az ellene múlt héten megkísérelt dróntámadáshoz Delgado Tabosky anyagi segítséget nyújtott. 

Taboskyt korábban azzal gyanúsították, hogy részt vett tavaly augusztusban a Maduro kormánya elleni, végül levert lázadásban, amely egy katonai bázisnál tört ki a fővárostól keletre fekvő Valencia nagyváros közelében. A kormánypárti alkotmányozó nemzetgyűlés (ANC) eközben megfosztotta mentelmi jogától Juan Requesens ellenzéki képviselőt és a kolumbiai száműzetésben élő Julio Borges volt házelnököt, akiket az elnök bűnrészességgel vádol az ellene megkísérelt merényletben. 

Az ANC az után határozott erről, hogy a venezuelai legfelsőbb bíróság elrendelte Borges letartóztatását. Borges és Requesens nevét az egyik őrizetbe vett nyugállományú katona említette egy videofelvételen, amelyet Maduro levetített egy beszéde közben, helyi idő szerint kedden. Requesens pártja, az Igazság Mindenekelőtt Twitter-oldalán közölte, hogy a képviselőt és nővérét helyi idő szerint kedd este őrizetbe vette a venezuelai kémelhárítás, a Sebin. 

A támadás szombaton Caracasban a Nemzetőrség (GNB) fennállásának 81. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, Maduro beszéde közben történt. Két, robbanóanyaggal megrakott drónt irányítottak a rendezvény fölé. Egyiket a biztonsági erők eltérítették, míg a másik magától lezuhant, egy lakóháznak ütközött. A GNB hét tagja megsebesült, az elnök és az ország felső vezetésének tagjai azonban sértetlenek maradtak. Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. 
A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott.
A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ