Cropped landscape
Külföld
Gyerekek százezrei is veszélybe kerülhetnek a közelgő idlíbi összecsapásokban
2018-08-1018:30
Csaknem egymillió gyereket veszélyeztetnének a szíriai Idlíb tartományban küszöbönálló összecsapások a kormányerők és a lázadók közt - figyelmeztetett az ENSZ pénteken.
Az ország északnyugati részén fekvő Idlíbben több mint egymillió olyan menekült él, akiknek a nagy részét a kormányerők korábbi támadásai űztek el otthonaikból. Az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) körülbelül egymillióra becsüli a gyerekek számát is, akik közül sokan szintén menekülttáborokban élnek. A régióban nincs elegendő mennyiségű étel, víz és gyógyszer sem.
    
Az UNICEF figyelmeztetett, hogy amennyiben Idlíb, a kormányellenes erők utolsó fellegvára harcok színterévé válna, a humanitárius válság tovább súlyosbodna, és számolni kell azzal, hogy csaknem 350 ezer gyerek elhagyni kényszerül otthonát.
    
A szíriai kormányerők a levegőből szórólapokon szólítják fel a lakosságot engedelmességre, hivatalos források pedig arra figyelmeztetnek, hogy ha kell, a kormány erővel is visszafoglalja Idlíbet és környékét. Az ENSZ becslései szerint ezen a területen jelenleg 2,9 millió ember él.
    
"A háború nem terjedhet ki Idlíbre" - mondta nyilatkozatában Jan Egeland, az ENSZ szíriai ügyekben illetékes humanitárius tanácsadója, és kifejezte reményét, hogy amennyiben ez mégis megtörténik, a szomszédos Törökország megnyitja határait a Szíriából menekülők előtt. 
    
Törökországban él egyébként a legtöbb szíriai menekült, csaknem 3,5 millió. Ankara a Szíria északi részén lévő lázadók támogatója, csapatai jelen vannak Idlíbben is. A helyiek azt remélik, hogy a török katonai jelenlét elriasztja a szíriai kormányerőket a támadástól.
    
A szír polgárháborúban eddig csaknem 400 ezer ember halt meg, az ENSZ szerint pedig az ország lakosságának legalább a fele, tizenegymillió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ