Cropped landscape
Belföld
Még az idén vádat emelhetnek Czeglédy ellen
2018-08-1006:47
Vádemeléssel végződhet a nyomozás az Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt egykori szombathelyi önkormányzati képviselője, Czeglédy Csaba és társai ellen. A nyomozás utolsó fázisában a gyanúsítottaknak kell nyilatkozniuk, hogy kérnek-e betekintést a nyomozati iratokba, illetve hogy van-e nyomozati indítványuk. A 6,3 milliárdos költségvetési csalás ügyében a szocialisták volt politikusa szeptember 5-ig letartóztatásban marad.
Czeglédy Csaba és gyanúsított társai sorra kapják meg a nyomozást végző Nemzeti Adó- és Vámhivata Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága értesítését arról, hogy az ellenük bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, mintegy 6,3 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárásban részükről már nem várható új nyomozati cselekmény.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az MSZP és a DK számára ügyvédként is dolgozó egykori szocialista politikus és társai ellen befejeződött volna a nyomozás. Szanka Ferenc, az eljárást szorosan felügyelő Csongrád megyei Főügyészség ügyésze a Magyar Időknek azt mondta, az új büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a vádhatóság vádemelésével, vagy nyomozást megszüntető határozatával érhet véget egy nyomozás.

Az adott ügyben a NAV pénzügyi nyomozói az új büntetőeljárásról szóló törvény értelmében kérdezik meg, hogy a terheltek élnek-e az iratbetekintési jogukkal, illetve hogy van-e további nyomozati indítványuk. A védelem válaszait kiértékeli az ügyészség, majd dönthetnek a nyomozás tényleges folytatásáról, és a következő lépésben születik döntés a vádemelésről, vagy a nyomozás megszüntetéséről.
A Magyar Idők úgy tudja, hogy a volt szocia­lista politikus és húsz gyanúsított társa ügyében elegendő bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez, amelyre várhatóan még az idén sor kerül.
A nyomozást folytató NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága adatai szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely az érdekeltségében álló Human Operator Zrt.-n keresztül diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót és a személyi jövedelemadót nem vallották be, illetve nem fizették meg.

Értesülésünk szerint már csak a bűnszervezet vezetésével gyanúsított Czeglédy Csaba ül, az ő előzetes letartóztatásának meghosszabbítását éppen e hét elején hagyta jogerősen helyben újabb két hónapra a Szegedi Törvényszék. Első fokon a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt döntött a szombathelyi politikus letartóztatásának szeptember 5-ig való meghosszabbításáról, ám ezt a gyanúsított és védője megfellebbezte.

Mint ismert: Czeglédy Csaba az Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője volt, de mandátuma – miután letartóztatásba helyezték, és egy éven át nem vett részt a közgyűlés munkájában – megszűnt.

A baloldali politikus országgyűlési képviselőjelöltként tavasszal ugyan egy napra kiszabadult a letartóztatásából, ám másnap újabb bűncselekménnyel meggyanúsítva ismét őrizetbe vették, ezután pedig elrendelték az akkori büntetőeljárásról szóló törvény szerinti előzetes letartóztatását.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ