Cropped landscape
Külföld
Szeptembertől újraindul a tanítás a marosvásárhelyi magyar katolikus iskolában
2018-08-1013:34
Valentin Popa román oktatási miniszter 2018. augusztus 9-én aláírta a marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes működési engedélyét kibocsátó miniszteri rendeletet. Bár az iskola tényleges beindulásához számos adminisztratív feladatot kell még ellátni, az oktatási miniszter által aláírt engedéllyel újra biztosítottá vált az iskola működése. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium fennmaradása kulcsfontosságú az erdélyi magyar közösségnek, ezért nemzetpolitikai szempontból kiemelkedően fontos ez a diplomáciai siker.
Ahhoz, hogy az iskola ténylegesen beindulhasson, számos adminisztratív feladatot abszolválni kell még szeptember 10-ig, hiszen a miniszteri rendelet aláírásával csak a jogi kereteket sikerült rendezni, ezt most meg kell tölteni tényleges tartalommal. 

Legelőször is ki kell nevezni az intézmény új igazgatóját, megalakítva az igazgatói tanácsot is. Második lépésben a helyi tanfelügyelőségnek rendelkeznie kell a jelenleg más iskolákban tanító pedagógusok áthelyezését, majd ezek után arról is rendelkeznie kell, hogy a más iskolákban tanuló diákok átiratkozhassanak az új intézménybe.

Ami az iskola jelenlegi állapotát illeti, tény, hogy sok helyen szorul javításra, szépítésre, azonban a műszaki állapota miatt az iskolakezdés nincs veszélyeztetve. A nyáron elvégzett hivatalos vizsgálat zöld utat adott a működéshez, a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIP) megadta a szükséges engedélyt.

Az RMDSZ-es politikusok bizakodók, hiszen meglátásuk szerint, a szülők megfelelő mobilizálása mellett, a szeptember 10-én kezdődő tanévben a 9. osztály kivételével minden évfolyamon megkezdődhet az oktatás.

A marosvásárhelyi iskolaügy rendezését a magyar kormány is sürgette, az ügy megoldására pedig több ízben is ígéretet tett Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. A helyi hatóságok által tavaly felszámolt magyar tannyelvű oktatási intézmény újraalapítását korábban törvénnyel próbálta elérni az RMDSZ, a szociálliberális kormánykoalíció által támogatott jogszabályt azonban az alkotmánybíróság a jobbközép ellenzék óvásának helyt adva márciusban megsemmisítette. 

A PSD-ALDE koalícióval a parlamentben együttműködő RMDSZ ezek után a kormánytól kérte az iskola újraalapítását. Ehhez egy júniusban elfogadott sürgősségi kormányrendelet teremtette meg a jogalapot, amely - az oktatási kerettörvényt módosítva - lehetővé tette, hogy az oktatási minisztérium a szülők, menekültek, elismert egyházak vagy parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetek kérésére közbelépjen, ha a helyi hatóságok nem biztosítják "az igényeknek megfelelő módon" az említettek oktatással kapcsolatos alapvető jogait. 

A miniszteri rendelet rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba. A miniszteri rendelet kibocsátásáról csütörtöki hírlevelében beszámoló RMDSZ szerint szeptembertől újraindulhat a tanítás a marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnáziumban.

ECHO TV/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ