Cropped landscape
Külföld
Trump veje elismerően beszélt a magyar törekvésekről
2018-08-1013:59
Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója is méltatta az üldözött keresztényeket segítő programot, amelyet mintának tekintenek a tengerentúlon, az ügyben pedig elképzelhető amerikai- magyar együttműködés is – mondta el a Heteknek Azbej Tristan, a Miniszterelnökség keresztényüldözés elleni helyettes államtitkára. 
A Szijjártó Péter külügyminiszter vezette magyar delegáció július végén részt vett az amerikai külügy által szervezett első, vallásszabadságról szóló miniszteri szintű konferencián Washingtonban. 
 
Az esemény kapcsán Azbej Tristan Facebook-oldalára felkerült egy fotó, amelyen Jared Kushnerrel, Trump elnök főtanácsadójával és egyben vejével látható.
A konferencia „margóján” mutatkoztam be neki, és megemlítettem, hogy a magyar programot képviselem. Kiderült, hogy részleteiben is ismeri az észak-iraki munkánkat, amelyhez többes szám első személyben gratulált. Felvetette, hogy az amerikai féllel együttműködésben tevékenykedjünk a térségben
- mondta el a helyettes államtitkár a Heteknek adott interjújában.
 
Hozzátette: a konferencia mellett létrejött kétoldalú találkozók keretében is sokan méltatták az észak-iraki pozitív keresztények érdekében végzett magyar erőfeszítéseket. Ennek egyik fő projektje az Iszlám Állam által lerombolt Telszkuf település felújítása volt, amelyet Magyarország 2,2 millió dollárral támogatott. A helyi lakosok hálájuk jeléül Telszkuf, Magyarország Leánya névre keresztelték városukat – az amerikaiak pedig egyenesen pilot programnak tekintik a Hungary Helps munkáját.
 
A teljes interjú a Hetek pénteken megjelent lapszámában olvasható.
 
Hetek
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ