Cropped landscape
Külföld
Véletlenül leleplezte a Facebookot Soros blogja: így cenzúráznak
2018-08-1013:49
Terjedelmes cikkben buktatta le a 444 a Facebookot és a Facebookot cenzúrázó céget, amiről még az is kiderült, hogy ugyanaz a Bertelsmann a tulajdonosa, mint a német kormány migránspolitikáját teljes erővel támogató RTL-csoportnak. A legdöbbenetesebb, hogy eljutottunk oda: a Soros-blog már nemcsak a lehető legtermészetesebbnek veszi a cenzúrát és a normálisnak egyáltalán nem nevezhető összefonódást, hanem ezt már nem is tagadja.
Hosszasan mutatja be a Soros György pénzelte balliberális blog annak a férfinak a munkáját, aki állítása szerint néhány kollegájával a magyar nyelvű Facebook moderálásáért felel. A férfi – akit Zoltánnak hívnak a cikkben – arról beszél, hogy amikor az állásra jelentkezett, nem tudta, hogy pontosan kinek fog dolgozni, egy ismerőse ajánlotta neki a munkát.

Amikor a szerződést aláírták, akkor tudta meg, hogy a Facebookról van szó. Azonban őket nem a közösségi oldal foglalkoztatja, hanem az Arvato vállalat, aminek a tulajdonosa a Bertelsmann. Ez azért elképesztő, mert a Bertelsmann tulajdonában van az RTL-csoport, amihez a magyar kormányt élesen bíráló magyar RTL Klub is tartozik.

A Facebook először az Origo két migránsok által elkövetett bűncselekményről szóló cikkét tiltotta le az oldalról, majd annak az M1-nek nyilatkozó svéd-magyar nőnek a videóját, aki a migrációs helyzet és a biztonság hiánya miatt 40 év után költözött haza Svédországból. A 2018-as országgyűlési választások előtt pedig Lázár János Miniszterelnökséget akkor vezető miniszter bécsi látogatásáról szóló videóját cenzúrázták, amiben a migrációs válságról és annak következményeiről beszélt.

A közösségi oldal azzal magyarázta a videó letiltását, hogy az gyűlöletkeltő. A videó végül visszakerült, amit azzal magyaráztak, hogy rájöttek, hogy van hírértéke.

Orbán Viktor miniszterelnök a választási kampányban Székesfehérváron élesen bírálta a Nyugat-Európában tomboló cenzúrát és a szólásszabadság lábbal tiprását. 
48 óránk van arra, hogy ezt újból és kellő erővel elmondjuk mindenkinek. Ez nem is olyan könnyű feladat. Tagadnak és hazudnak, mellébeszélnek és rágalmaznak, cenzúra van, a filmeket törlik, a videókat letiltják. 
Miután az Origo, Lázár János, sőt Orbán Viktor miniszterelnök sem hagyta szó nélkül a szólásszabadság durva megsértését, a Facebooknál megijedtek. Innentől kezdve ezekről a posztokról nem dönthettek a Bertelsmann emberei, a Facebook írországi központja magához vette a döntést.

Olyan elképesztő felfedezést tettek, hogy hírértéke van annak, hogy mit mond egy miniszter. Ezt az Európa legnagyobb televíziós csoportját birtokló Bertelsmann emberei úgy tűnik, nem tudták - vagy inkább úgy csináltak, mintha nem tudnák, mert a választási kampányban fontos volt nekik, hogy eltűnjenek a Facebookról a magyar ellenzék számára kínos tartalmak.

Annak a Bertelsmannak az emberei cenzúrázták a választási kampányban a Facebookot, amelynek magyarországi televíziója, az RTL Klub az ellenzék mellett kampányolt. Mondhatjuk persze, hogy a Facebook nem tud figyelemmel lenni minden ország televíziós piacára, de az RTL Groupnak 11 uniós országban van televíziós társasága vagy rádiója. Vagyis egyáltalán nem tartották összeférhetetlennek, hogy a tulajdonosán keresztül egy nagy európai TV-csoporthoz köthető cég cenzúrázza a Facebook hírfolyamát.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ