Cropped landscape
Belföld
Rohamosan fogyatkozik a Jobbik
2018-08-1607:00
Pár hónap elteltével csaknem száz önkormányzati mandátumot veszített a Jobbik, a pártból kilépők sorra kérik felvételüket a Mi Hazánk Mozgalomba. Mirkóczki Ádám szerint a passzív tagok távoznak - írja a Magyar Idők. A jobbikos szóvivő az ECHO TV Napi aktuális című műsorában pedig úgy reagált: aki nem érzi jól magát, elmehet. 
Egy híján száz önkormányzati képviselő hagyta el a Jobbikot, amióta Toroczkai László létrehozta a Mi Magunk platformot, amely ma már pártként, Mi Hazánk Mozgalomként várja bírósági bejegyzését. A Kuruc.info listájából kiderül, hogy a kilépők között kilenc polgármester található, a megyei közgyűlésekben pedig összesen 19 képviselőjét veszítette el a Jobbik. A párt egykori települési önkormányzati képviselőinek száma hetvenre tehető. 
 
Emlékezetes, a Mi Hazánk Mozgalom június 23-i zászlóbontó nagygyűléséig hat jobbikos polgármester és 25 önkormányzati képviselő vált függetlenné, valamint három regionális igazgató és nyolc megyei közgyűlési képviselő távozott a Jobbikból. Az elmúlt két hónapban nagyjából megnégyszereződött a pártot elhagyó politikusok száma. Nehéz meghatározni, hogy mindez arányaiban mekkora veszteség a Jobbiknak, hiszen a polgármesteri posztokon és az önkormányzati képviselők közt is voltak változások a 2014-es helyhatósági választások óta. 
 
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az ATV-ben azt mondta, hogy a megszűnő alapszervezeteket újjászervezik, akik pedig elhagyták a pártot, nem jelentenek érvágást a Jobbik számára, hiszen főként azok léptek ki és csatlakoztak a Mi Hazánk Mozgalomhoz, akik amúgy is passzívak voltak az utóbbi időben. 
Ezek az emberek nem gondolták komolyan a mérsékelt jobboldali, nemzeti néppárti politikát. Látszólag mindenki elfogadta, de most úgy látszik, mégsem
– vélekedett a szóvivő, aki szerint a kilépőknek el kellene dönteniük, mikor hazudtak maguknak.

Mirkóczki Ádám az ECHO TV Napi aktuális című műsorában pár napja közölte: nem fogják megállítani azokat, akik el akarják hagyni a pártot. Hozzátette: ha valaki nem érzi jól magát, akkor menjen. A Mi Hazánk Mozgalommal kapcsolatban úgy fogalmazott: csak azzal vannak elfoglalva, hogy bemocskolják a Jobbikot. 
Véleménye szerint a párt – nehéz anyagi helyzete ellenére – a jövő évi önkormányzati választási felkészülést is megoldja, még ha nem is állítanak jelöltet mind a 3200 településen. 
A frakciónak van költségvetése, amely alapvetően a parlamenti munkával kell hogy összefüggjön, de egy politikusnak az is a munkája, hogy adott esetben indul a választásokon
– érvelt Mirkóczki Ádám. 
 
A szóvivő reagált párttársa, Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes nyilatkozatára is, amely szerint a Jobbiknak új irányt kell találni, és már nem ragaszkodnak teljes mértékben a néppártosodó vonalhoz, ugyanakkor a köztévének azt mondta: nem térnek vissza a korábbi radikális nézetekhez. Mirkóczki szerint Farkas nem fogalmazott pontosan, illetve nem fejtette ki kellőképpen, hogy ez mire vonatkozik.

Magyar Idők/ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ