Cropped landscape
Kultúra
Megépülhet a Magyar Zene Háza
2018-08-2306:24
Két héten belül elkezdődik a Magyar Zene Háza építése a Városligetben. Az eredeti terveknek megfelelően látványos, világszínvonalú építészeti alkotás születik meg a Liget Budapest projekt keretében, amely interaktív zenei kiállításoknak, eseményeknek ad majd helyet. A ház 2020 végétől fogadhatja a látogatókat.
A Magyar Zene Háza építésének megindítása a Városliget megújításának egy újabb kulcsfontosságú, szimbolikus lépését jelenti a Liget Budapest projekt keretében, amely ma Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési programja – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Baán László annak kapcsán, hogy két héten belül elkezdődik a különleges zenei kulturális központ építkezése. A ligetprojekt miniszteri biztosa közölte: az eredeti terveknek megfelelően egy látványos, számos bravúros megoldást felvonultató épület születik.

A projekt lényege, hogy a minőségből egyetlen területen sem engedhetünk. Kár lett volna az egészbe belefogni, ha nem világszínvonalú létesítmények és park születik, ami a környezetét egy évszázadra meg fogja határozni – jelentette ki a miniszteri biztos.

A fejlesztéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón Batta András, a zenei ismeretterjesztő központ szakmai munkacsoportjának vezetője, a Zeneakadémia egykori rektora azt hangsúlyozta: nem egy újabb zenei szentélyt alakítanak ki, hanem egy olyan páratlan „előszobát”, ahol kicsik és nagyok kiállításokon interaktív, játékos eszközökkel, kézzelfogható, hallható élményeken keresztül fedezhetik fel a zene fejlődését a népzenétől a gregoriánig, a klasszikus zenétől a dzsesszig, egészen korunk zenei világáig.

A tervek szerint elsőként a magyar könnyűzene elmúlt fél évszázadának történetét feldolgozó izgalmas tárlat várja majd a közönséget – mondta Batta András.

Ismertetése szerint az épületben az állandó és időszaki kiállítóterek, zenepedagógiai termek mellett egy úgynevezett hangdóm is helyet kap, ahol egy különleges félgömb alakú kupolatérben az egyedi hangtechnika hoz majd létre hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg a látogató. Az épület földszintjén egy koncertterem és egy előadóterem, valamint egy szabadtéri színpad is helyet kap.

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a műjégpálya épülete közelében – mintegy háromezer négyzetméter alapterületen, az egykori Hungexpo-irodaházak helyén – épül fel 2020 végig. A tervező, Sou Fujimoto, a világ egyik leginnovatívabb építésze egyedülállóan izgalmas, természetközeli épületet alkotott meg.

A Liget Budapest projekt keretében a Városliget zöldfelülete a mostani 60-ról 65 százalékra nő az évtized végére. A park táj- és kertépítészeti megújításának első ütemében év végére a Szépművészeti Múzeum környezete és a Vakok kertje születik újjá, valamint a környékbeli iskolák igényei alapján új sportpályákat alakítanak ki, illetve már elkészült a kutyás élménypark.

Épül már a Fővárosi Állat- és Növénykertet jelentősen bővítő Pannon Park, az Olof Palme-ház átfogó műemléki rekonstrukciója pedig jövő év elejére elkészül. A Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot még idén átadhatják, s következhet a műtárgyak beköltöztetése.

A ligetprojekt keretében befejezték a Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióját, az intézmény gipszgyűjteményének otthont adó felújított komáromi Csillagerőd pedig 2019 elején nyílik meg. Az Ötvenhatosok terén hamarosan befejeződik a Néprajzi Múzeum mélyépítése, illetve elkezdődött a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése: előbbi 2020 nyarára, míg utóbbi 2019 végére készül el, az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza építési munkálatai pedig az esztendő végén kezdődhetnek.

Magyar Idők/ Fotó: Városliget Zrt.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ