Cover
Külföld
Meghalt John McCain republikánus szenátor
2018-08-2606:19
Meghalt 81 éves korában az agydaganatban szenvedő John McCain arizonai republikánus szenátor - közölte hivatala szombaton.
"III. John Sidney McCain szenátor 2018. augusztus 25-én hunyt el délután 16 óra 28 perckor. A szenátorral volt halálakor felesége, Cindy és családjuk. Hatvan éven keresztül, haláláig hűségesen szolgálta az Amerikai Egyesült Államokat" - áll a közleményben.

"A szívem megtört. Annyira szerencsés vagyok, hogy átélhettem azt a kalandot, hogy szerethettem ezt a lenyűgöző férfit 38 éven át" - írta Cindy McCain a Twitteren. "Úgy halt meg, ahogy élt, a saját feltételei szerint, a szerettei körében, azon a helyen, amelyet a leginkább szeretett" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök szintén a Twitteren reagált John McCain halálhírére. "Mély együttérzésem és tiszteletem John McCain szenátor családjának" - írta az elnök.

A katonacsaládban született McCain először vadászpilóta volt, majd a vietnami háborúban megsebesült és hadifogságba esett. Öt év múltán, a háború végén szabadult ki, és a hadifogság - elemzők szerint - meghatározta későbbi politikusi karrierjét. Évtizedeken át képviselte Arizona államot a kongresszusban, először 1983-tól a képviselőházban, 1987-től pedig a szenátusban.

John McCain utolsó éveiben Donald Trump amerikai elnök befolyásos bírálójának számított. A többi között pellengérre állította a szintén republikánus párti Trumpot a júliusban Helsinkiben Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatója miatt, amelyet az emberemlékezet egyik legszégyenletesebb fellépésének nevezett egy amerikai elnök részéről. Úgy fogalmazott, hogy Trump "nem csak képtelen volt, de nem is akart szembe szállni Putyinnal".

McCain családjához közeli források szerint az amerikai elnököt nem hívják meg a temetésre.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ