Cover
Kultúra
Fotókiállítás nyílt az elmúlt években megújult műemlékekről a Várkert Bazárban
2018-08-2821:29
Magyarország Kincsei – Épített örökségünk címmel nyílt kedden a Várkert Bazárban reprezentatív fotókiállítás az elmúlt években megújult műemlékekről.
Ez a tárlat azt mutatja be, hogy az értékek megőrzésének jó útján járunk – emelte ki Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a kiállítás megnyitóján. 
 
Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár úgy fogalmazott: az egykor szép épületek csak akkor tudnak értéket közvetíteni a jövő nemzedékei számára, ha azokat karbantartjuk és funkcióval látjuk el. „Így lesznek képesek arra, hogy üzenetet hordozzanak és egy híd szerepét töltsék be.” 
 
Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke, a kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy a szubjektív válogatásban látható többek között a megújult Várkert Bazár és a Vigadó épülete belső tereivel együtt, valamint a Parlament látogatóközpontja is. Kiemelte: a tárlatba elsősorban olyan épületek fotói kerültek be, amelyek felújítását kiváló magyar építészek vezették. 
 
A kurátor azt is hangsúlyozta, hogy az épített örökség védelme a vidékfejlesztés és a turizmus szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. „Nyelvi korlátaink miatt az építészet a magyar kultúra legjobb és legkézzelfoghatóbb közvetítője és látható szimbóluma. (…) Kiemelkedő alkotásaink a hozzá kapcsolódó társművészeti munkákkal együtt meghatványozzák a kulturális vendégfogadás élményét.” 
 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Építőművészek Szövetsége kiemelt feladatként kezeli a megújult műemlékek, történelmi épületek és terek bemutatását és fontos célként fogalmazták meg, hogy ebben a kiállításban a főváros nevezetességei mellett, a vidéki Magyarország műemlékeire is ráirányítsák a szakma és az általános érdeklődők figyelmét. 
 
A bemutatóban látható ikonikus épületek szinte mindegyike a külső megújulás mellett új tereket is kapott, így falaik között a magyar kultúra sokfélesége, a társművészetek alkotásai is megtalálhatók. 
 
A bemutató szeptember 9-ig látható Budapesten, majd útnak indul és a világ számos nagyvárosában látható lesz, többek közt Sanghajban, Athénben, Omanban vagy Rómában is. 
 
Krizsán András mellett a tárlat kurátora volt még Szabó Krisztina projektigazgató is, az épületfotókat Bujnovszky Tamás és Batár Zsolt készítették.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ