Cropped landscape
Belföld
Gulyás Gergely: Egyház és állam egymás természetes szövetségese
2018-08-3118:10
Egyház és állam egymás természetes szövetségese, az együttműködés szükségessége éppen a különvált működés következménye - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hajdúdorogi Főegyházmegye oktatási intézményeinek közös tanévnyitóján pénteken Debrecenben.
Gulyás Gergely a Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában hangsúlyozta: a kereszténység a közösségből fakad, az tartotta meg kereszténynek Európát. A közösség az, amely az elmúlt évezred során minden olyan kulturális alapot biztosított, amely a túléléshez szükséges volt - tette hozzá.

A miniszter szólt arról, hogy a most induló tanévben már több mint egymillió gyerek jut ingyen tankönyvhöz: az első kilenc évfolyamon az összes diák térítésmentesen kapja a tankönyveket, a többi évfolyamon rászorultság alapján jár az ingyenesség.

Gulyás Gergely: Iskolát alapítani hit kérdése

Iskolát alapítani hit kérdése, a jövő megformálását jelenti - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a debreceni nemzetközi iskola pénteki ünnepélyes alapkőletételén.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az iskolaalapítás azt mutatja, hogy Debrecennek komoly tervei, elképzelései vannak. Hozzátette: a megyei jogú városok közül elsőként Debrecen ismerte fel a jelentőségét annak, hogy szükség van egy olyan iskolára, ahol a városban élő és dolgozó külföldiek gyermekei tanulhatnak. Ugyanakkor a debreceni diákok előtt is nyitva áll majd az intézmény, hogy egy, de akár több idegen nyelvet is megtanuljanak - tette hozzá.

"Ez kell ahhoz, hogy azt az agyelszívási folyamatot megfordítsuk, amely az Európán belüli versenyben, egy rossz demográfiai helyzetben lévő kontinensen elengedhetetlen" - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva, hogy az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően ma már több magyar jön vissza, mint ahányan elmennek valamelyik európai uniós országba. A gazdasági növekedésből eredő fizetésemelés, illetve a közép- és felsőoktatási lehetőségek erős ösztönzőt jelentenek ahhoz, hogy sokan visszajöjjenek, illetve el se menjenek az országból - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely rámutatott: az elmúlt időszakban végrehajtott, illetve a jövőben megvalósuló fejlesztések miatt Debrecen joggal pályázik arra, hogy gazdasági és kulturális téren is a régió központja legyen.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a nemzetközi iskola létrehozásánál ugyanaz az ambíció mozgatta a város vezetőit, mint ami 480 évvel ezelőtt, a református kollégium megalapításakor: Debrecen a térség szellemi és gazdasági központja akar lenni.

Emlékeztetett: 2015 májusában Orbán Viktor miniszterelnökkel írták alá a Modern városok programot, ennek egyik kiemelt eleme a nemzetközi iskola alapítása, amely az elmúlt időszak egyik legfontosabb városstratégiai döntése volt. Hozzátette: noha a nemzetközi iskola még csak a tervezőasztalon létezett, az elmúlt három évben üzleti sikerek előmozdítója volt, a Debrecenbe érkező külföldi befektetőknél a város tárgyalási pozícióját erősítette az iskola alapításának terve. A polgármester szerint e nélkül nem tudtak volna több mint hatezer új munkahelyet a városba hozni.

Kiemelte: a 3,8 milliárd forintos beruházást teljes egészében a központi költségvetésből finanszírozza a kormány.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a debreceni nemzetközi iskola az egyetlen lesz az országban, amely az óvodától az érettségiig egy intézményben oktatja a gyermekeket.

A Nagyerdő szélén, egy öthektáros területen felépülő iskolában mintegy 500 diák tanul majd nemzetközi oktatási program keretében. Az iskola 2019 nyarára készül el.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ