Cropped landscape
Belföld
Echo-Mérleg: Népszavazássá formálódhat az európai parlamenti választás
2018-09-0219:00
Közös cél egy új Európa megalakítása – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök kedden, miután tárgyalt Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel. Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a kormányfő jelzett a tagállami kormányoknak, ezen kívül pedig megelőlegezett bizalmat is szavazhatott az európai választóknak, hiszen egy szűk éven belül a kontinens polgárai üzenhetnek az Európai Unió vezetőinek. Echo-Mérleg című műsorunkban elhangzott, ha az EP-kampányban sikerül európai szintre vinni a migráció kérdését, akkor a májusi európai parlamenti voksolás nemcsak egy választás, hanem népszavazás lesz ebben a kérdésben. 
Törcsi Péter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években Európa számos országában, Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban is megerősödtek a bevándorlásellenes erők, vagyis az európai polgárok egy része már bizonyította, hogy nem kérnek az illegális migrációból. 
 
Úgy véli, ha jövőre kialakul egy szigorúbb bevándorláspolitikát képviselő Európai Parlament, akkor azt kénytelenek lesznek figyelembe venni a tagállami vezetők, illetve a biztosokat delegáló kormányok. 
Ezért mondom azt, hogy a választópolgároknak és a tagállami kormányoknak is üzent a miniszterelnök
– tette hozzá az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. 

Pócza István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója kérdésre válaszolva nem zárta ki, ha valóban az illegális bevándorlásról és annak negatív hatásairól fog szólni az európai parlamenti választás, akkor májusban tulajdonképpen egy népszavazás lesz ebben a kérdésben.
Pócza István adásunkban álságosnak nevezte azokat, akik majd el akarják terelni a EP-kampány során azokat a témaköröket, hogy miként alakul Európa demográfiája, miként alakul a biztonság. 
Hogyan fogják érezni magukat az állampolgárok a saját kontinensünkön, a saját országukban? otthon fogják-e magukat érezni, vagy azt fogják érezni, hogy csak megtűrt szereplők, akik sodródnak az eseményekkel?
– tette fel a kérdést a Századvég Alapítvány vezető kutatója. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Echo-Mérleg 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ