Cropped landscape
Külföld
Angard: Az Európai Unió egy csatamező
2018-09-0521:48
Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján, de egyébként ez a dokumentum lesz a témája a Fidesz-KDNP velencei frakcióülésének is. Közben civil szervezetek lobbiznak azért, hogy Magyarországgal szemben elindítsa az EU a hetes cikkely szerinti eljárást. Négy vitapartner: a pást baloldalán Nagy József és Závecz Tibor, a jobboldalon pedig Gajdics Ottó és Nagy Ervin.
Az Európai Unió egy csatamező, ahol a csapatok egymással szemben harcolnak, tehát a kormány harcol az Unióval, az Unió pedig harcol a magyar kormánnyal - véli Závecz Tibor. A Závecz Research alapító-ügyvezetője szerint így viszont elveszik az a pozitívum, ami miatt 2004-ben vártuk a csatlakozást.

Nagy Ervin szerint felelős szakember nem tekintett az EU-ra kánaánként. Mindenki tudja, hogy az Unió egy érdekkijáró rendszer, a nemzeteknek, a multinacionális vállalatoknak, sőt mára egyes politikai erőknek is.
Létrejött egy új törésvonal a bevándorlás miatt, a jobb- és baloldali megközelítés már a múlté. Például Angela Merkel is kereszténydemokrata politikus, de mégiscsak a bevándorlás oldalára állt
- idézte fel a filozófus. Hozzátette: az EP-választás fogja eldönteni, hogy a két oldal közül melyik az erősebb. 

Beszélt arról is, hogy a jelenlegi vita arról szól, hogy az EU túlterjeszkedhet-e azokon az alapszerződéseken, amiket aláírtunk. A Sargentini-jelentésben ilyen mindenképpen van, egyrészt újra felhozza a már lezárt vitákat, másrészt pedig kritikákat fogalmaz meg például az antiszemitizmussal kapcsolatban, amit minden érintett szervezet tagad, hogy létezne Magyarországon.

Nagy József felidézte: a LIBE Bizottság 37-19 arányban megszavazta a saját maguk által készített jelentést, ők ezt így gondolják, de ha valaki mást gondol, az vezesse elő a saját álláspontját - hangsúlyozta a 24.hu újságírója.
Gajdics Ottó szerint azok az álcivil szervezetek, akiknek a véleményétől hemzseg ez a jelentés, azok máris összefogtak, és próbálják rábeszélni a képviselőket, hogy szavazzák meg ezt a jelentést. Ez egy harc, mégpedig azért, mert nagyon nehéz egy közös európai álláspontot kiizzadni mondjuk a migráció kérdésében - szögezte le a Magyar Idők főszerkesztője.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ