Cropped landscape
Belföld
Kásler Miklós: Jövőre jön az új Nemzeti Alaptanterv
2018-09-0720:10
A kormány célja, hogy az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) minél előbb bevezetésre kerüljön. A tervezet korszerű pedagógiai elvek bevezetésével jár majd, de nagy hangsúlyt fektet a jelenleg is vitát kiváltó arányokra mind a tananyag, mind a diákok leterheltségének tekintetében. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere az új alaptanterv mellett az egészségügy helyzetét is elemezte, az alapellátás átszervezésétől egészen a sürgősségi ellátás problémáinak megoldásáig az ECHO TV Napi Aktuális című műsorában.
A miniszter, aki az óvodától a felsőoktatásig nagyra értékeli a magyar iskolarendszert, elmondta, a minőségi oktatást jól jellemzik a különböző diákolimpiai eredmények. Kulcskérdés azonban a klasszikus értékek beépítése a gyermekek identitásába. Az alapok megteremtése azért rendkívüli fontosságú, hogy a későbbiekben a modern ismeretekkel a diákok versenyképesek legyenek az élet különböző területein. Az új Nemzeti Alaptanterv mindenekelőtt ezt tartja majd szem előtt.
A diákok, a szülők és a tanárok tehermentesítésével kapcsolatban Kásler Miklós elmondta, az elsődleges cél az, hogy a mennyiség csökkentése mellett az oktatás minősége ne romoljon. 

Tóth Kriszta kérdésére a miniszter arról is beszélt, hogy a pedagóguspályát elhagyók miatt krízis várható 2020 után. Ennél is fontosabb viszont, hogy a következő két-három évben az egészségügyi dolgozók körében alakulhat ki válság, amelyet meg kell előzni. A kormány ennek érdekében már most tett lépéseket, amelyek nem pusztán pénzügyi jellegűek, de a dolgozók körülményein is változtatnak.

Kásler Miklós a műsorban hangsúlyozta: a magyar ellátórendszer minden negatívuma ellenére az európai középmezőnyhöz tartozik, mi több, néhány területen még ennél is jobb pozícióban van.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ