Cropped landscape
Külföld
Bevándorlásellenes előretörés Svédországban
2018-09-0906:07
A svéd parlamenti választásokon a 6004 szavazókörzetből 6000-ben leadott szavazatok összeszámlálása - 99,8 százalékos feldolgozottság - alapján a voksok 40,6 százalékát kapta meg a kormányzó baloldali koalíció, az ellenzéki jobbközép választási szövetség a voksok 40,3 százalékát szerezte meg, a harmadik helyen pedig a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt végzett a szavazatok 17,6 százalékával.
Összesen 6300 jelölt szállt versenybe a 349 parlamenti mandátum mellett 20 megyei tanács és 290 önkormányzati gyűlés helyeiért.
    
A baloldali blokk, a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese az előzetes eredmények szerint 144 képviselői helyet szerzett meg, míg a konzervatív Méréskelt Párt, Centrum Párt, Kereszténydemokraták és Liberálisok - Szövetségként ismert - jobbközép koalíció 143-at. Az SD majdnem 5 százalékponttal szerzett több szavazatot a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, ami azt jelenti, hogy most 62 képviselői helye lesz a múltkori 49 után a mandátumelosztási szabályok miatt.
    
Az SD vezetője, Jimmie Akesson - bár a voksok 20 százalékára számított - bejelentette, hogy pártja a választások győztese. "Hatalmas befolyásra tettünk szert abban, hogy mi fog történni Svédországban az elkövetkező hetekben, hónapokban és években" - mondta Akesson párttársainak.
    
Az SD vezetője felajánlotta Ulf Kristerssonnak, a Szövetség miniszterelnök-jelöltjének, hogy lépjen koalícióra pártjával. Kristersson ezt elutasította, mondván: "Az egész választás során világosan fogalmaztunk. A Szövetség nem fog együtt kormányozni, és nem vitatja meg a kormányalakítást a Svéd Demokratákkal. Egy náci gyökerű párt soha nem lesz képes felajánlani semmilyen felelős dolgot, csak gyűlöletet" - tette hozzá.
    
A jobbközép miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor felszólította Stefan Löfven kormányfőt a lemondásra. "Ennek a kormánynak vége" - fogalmazott Kristersson. Kijelentette: először őt illeti meg a jog, hogy megkísérelje a kormányalakítást.
    
Löfven visszautasította Kristersson felszólítását - kijelentette, hogy továbbra is miniszterelnök kíván maradni -, és sürgette a baloldali koalíció pártjainak felelősségteljes együttműködését, egy erős kormány megalakítását. Közölte: minden tisztességes pártnak meg kell várnia a végleges eredményt. Elismerte, hogy a kormányalakítás ezúttal elhúzódhat.
    
A végleges választási eredményt várhatóan szerdán teszik közzé.

A választás előzményeiről:

A svéd választásokon az utolsó percekben sem maradtunk erőszak nélkül. Göteborg egyik migránsnegyedében lövöldözés volt, míg az Iszlám Állam azzal fenyegette meg a bevándorlásellenes Jimmie Akesson pártelnököt, hogy megölik a négyéves fiát. A voksolás este nyolc óráig tart, teljesen bizonytalan, hogy milyen kormány alakulhat. Egy már biztos: a választás legnagyobb nyertese a migránsellenes Svéd Demokraták párt lesz.

Halálos fenyegetés és újabb lövöldözés árnyékában zajlik a svédországi parlamenti választás. 
A voksolás este nyolc órakor ér véget, majd hivatalos eredmények éjfél körül lesznek. A mostani voksolás abból a szempontból mindenképpen kivételes az ország történetében, hogy az elmúlt száz évben domináns szociáldemokraták soha nem látott mélységbe zuhanhatnak, míg a bevándorláellenes erők áttörése várható.

Lövöldözés a migránsnegyedben

A mostani választási kampány a bevándorlás ügye körül forgott. Nemcsak Malmőben, ahol a város lakosságának legalább negyede migráns, hanem az északabbra lévő Göteborgban is egyre több embert zavarnak a migránsok által elkövetett bűncselekmények. Svédország második legnépesebb városában az utóbbi években rengeteg bevándorló érkezett, és Dél-Svédországhoz hasonlóan itt is megindult a gettósodás.

A választás előtti éjszakán Biskopsgardenben ismét lövöldözés volt. Göteborg ezen negyede tizenöt évvel ezelőtt még egy barátságos külváros képét mutatta. Nagyon sok svéd élt itt, és ők is békésen megfértek a nagyrészt Közép-Európából érkező munkavállalókkal. Mostanra teljesen megváltozott a negyed képe, este életveszély kimenni az utcákra. Arra is volt példa, hogy egy lakásba kézigránátot dobtak az egymással leszámoló migránsbandák.

A muszlim terroristákkal nincsen baja a baloldalnak

Biskopsgarden utcáin svédekkel nem lehet találkozni. A közterületeket lődörgő migránsok borítják. Hasonlóan más városokhoz ezen a környéken is a mélybe zuhantak az ingatlanárak, miután megjelentek a migránsok. Aki teheti, az elköltözik, így pedig egyre jobban gettósodik a környék. A rendőrség és a mentők sem szívesen mennek ki erre a területre. Volt példa arra is, hogy kövekkel dobálták meg a hatóság embereit.

Meglehetősen abszurd és felháborító, hogy azok az emberek kiabálnak rasszizmust és fasizmust felénk, akik abban az esetben nem emelik fel a hangjukat, ha muszlimok terrorista cselekményeket követnek el, vagy nőket erőszakolnak meg -
 mindezt már egy fiatal férfi mondta el az Origónak Göteborgban a Svéd Demokraták (SD) választási gyűlése után. A férfi szerint Svédországban egyre többen jönnek rá, hogy a korlátlan befogadásnak szinte csak hátrányai vannak.

Remélem az ország vasárnap a változásra szavaz.

Halálos fenyegetés

A kampányhajrában az Iszlám Állam életveszélyesen megfenyegette Jimmi Akesson, a Svéd Demokraták elnökének négyéves fiát. A terrorszervezet közölte, hogy megölik a politikus gyerekét. Ennek köszönhetően óriási rendőri készültség jellemezte Akesson szombati választási gyűléseit. Malmőben és Göteborgban is helikopterek cikáztak az égen a politikus beszéde alatt. A rendet lovas-és rohamrendőrök őrizték mindkét városban.

A választáson az előrejelzések szerint nagy nyertes lehet az SD. A választási kampány során a két fő politikai tömb pártjai bejelentették, nem kívánnak együttműködni a Svéd Demokratákkal, amelyet friss felmérések 16-18 százalékos támogatottságon látnak. A bevándolásellenes és általánosságban EU-ellenes párt megfogadta, 

megbuktatnak minden olyan kormányt, amely nem engedi beleszólásukat a migrációs politikába. 
A főbb kampánytémákat, mint az egészségügy és az oktatás az elmúlt hónapokban szinte teljes egészében háttérbe szorította a migrációs válság.
A kampány legfontosabb témája a migráció volt: 

Mire lehet akkor végül is számítani? 

Itt pusztán feltételezésekbe tudunk bocsátkozni, ám sokan azt valószínűsítik, hogy kisebbségi kormányzás jöhet. Jelen pillanatban még úgy tűnik, hogy a Szociáldemokrata Párt maradhat a legnagyobb politikai erő a Riksdagban.
 
A konzervatív Mérsékelt Pártnak azonban meggyűlhet a baja a Svéd Demokratákkal – ráadásul ha a két legtöbb szavazatot kapó párt 40 százalék körül teljesít, akkor a szociáldemokratáknak vagy a konzervatív ellenzék, vagy a bevándorlásellenesek támogatását kell majd valahogy elnyerniük. Mindezt úgy, hogy korábban a Mérsékelt Párt, és a Svéd Demokraták is elzárkózott attól, hogy együttműködjenek a szociáldemokratákkal.
 
Mindez azonban persze csak egy forgatókönyv, pontosan senki nem tudja, mi lesz vasárnap a végkimenetel. Ebben Flamm László történész is egyetért, aki szerint soha ennyire kiszámíthatatlan szavazás elé még nem nézett a skandináv ország.
 
Mindenesetre azt kimondhatjuk, hogy a bevándorlásellenes erők előretörése mára Svédországban is megállíthatatlanná vált. S még ha nem is nyernek, akkor is be kell látni, hogy a migráció vált a legfontosabb témává a skandináv országban.

MTI/ 888.hu/ Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ