Cropped landscape
Külföld
Vita a Sargentini-jelentésről - ÖSSZEFOGLALÓ
2018-09-1105:56
Szerdán szavaz az Európai Parlament plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak. Judith Sargentini az EP-ülésen megismételte Magyarországgal szembeni állításait. Az európai parlamenti képviselő szerint megvan a kockázata annak, hogy hazánkban sérülhetnek az uniós alapértékek. Orbán Viktor miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: biztos abban, hogy az európai parlament szerdán el fogja fogadni a Sargentini-jelentést, amivel nem a magyar kormányt, hanem a magyar népet fogják elítélni.
Az Európai Parlamentnek kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen, a helyzet ugyanis semmit nem javult a magyar helyzetről szóló különjelentés júniusi szakbizottsági elfogadása óta - hangoztatta a dokumentumot összeállító Judith Sargentini. A strasbourgi ülésen a holland zöldpárti képviselő kijelentette, hogy amennyiben a testület nem tudja "behúzni a vészféket", akkor nem teljesíti ígéreteit az uniós állampolgárok felé.

Nem tűrhető tovább, hogy egy tagállam kormánya következmények nélkül sértse meg rendszerszinten az EU alapértékeit - tette hozzá.
Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, "nem leszünk bevándorlóország" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában. Hangsúlyozta: "visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket". 

A kormányfő leszögezte: "Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak. Magyarország védeni fogja a határait, védeni fogja a demokrácia európai értékét. Ha kell, Önökkel szemben is". "Mi, magyarok készen állunk a jövő májusi választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről" - hangoztatta Orbán Viktor.
Ryszard Antoni Legutko Lengyelország EP-képviselője azt mondta: ez a jelentés elfogult és az anti-Fidesz csoportoktól származó információra épül. A képviselő párhuzamot vont Lengyelországgal, ahol ugyanez történt. A kormány válaszait egyszerűen bedobták a papírkosárba és nem vették figyelembe - tette hozzá.
Morvai Krisztina arról beszélt, hogy 2019-ben kiderül, hogy melyik értékrendet választja majd Európa. Az EP-képviselő felidézte: mi magyarok az IMF-et hazaküldtük, a migrációt megakadályoztuk, megvédtük a határainkat és óvjuk a keresztény európai gyökereket.

Szájer József hazugságnak nevezte, hogy Magyarország veszélyezteti a jogállamiságot, ez pont azokra igaz, akik bírálják hazánkat. Vagyis Judith Sargentinire, a baloldalra és a LIBE-re. Azok oktatják Magyarországot, akiknek eszük ágában sincs betartani még a saját szabályait sem – emelte ki. 
Balczó Zoltán felidézte: a Sargentini-jelentés rasszizmusról és erőszakos cselekmények formájában is megnyilvánuló antiszemitizmusról beszél. Ezt a rágalmat visszautasítom – jelentette ki a jobbikos EP-képviselő. Elmondta, hogy nem támogatja "ezt a migrációpárti jelentést". 
Mara Bizzotto hősnek nevezte Orbán Viktort. Hozzátette: Olaszország ugyanazokat az értékeket képviseli, mint a magyar miniszterelnök. Együtt építünk fel egy új Európát, a Népek Európáját - zárta szavait.
Gál Kinga szerint a jelentés egy politikai eszköz, aminek két célja van. Az egyik, hogy megbünteti Magyarországot az illegális migráció elleni határozott fellépése miatt, a másik pedig, hogy az EP-választás előtt megossza a Néppártot - véli a fideszes EP-képviselő.
Orbán Viktor a vita végén reagált az ország ellen felhozott vádakra. A miniszterelnök a saját hazájuk ellen szavazó magyar képviselőkről elmondta: "az a baj Önökkel, hogy jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat." 

Orbán Viktor szerint a Néppárt úgy táncol, ahogy a szocialisták fütyülnek.
Judith Sargentini záróbeszédében azt mondta: minden tagállamban foglalkozott jogállamisági problémákkal. Hozzátette: Románia is napirendben lesz, ha elfogadják a zöldek javaslatát.
ECHO TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ