Cropped landscape
Külföld
Orbán Viktor: Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, nem leszünk bevándorlóország
2018-09-1115:40
Minden nemzetnek joga, hogy eldöntse miként rendezi be életét a saját országában - jelentette ki Orbán Viktor Strasbourgban az Európai Parlament Sargentini-jelentésről szóló vitáján. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak. Magyarország védeni fogja a határait, védeni fogja a demokrácia európai értékét. Ha kell, Önökkel szemben is - tette hozzá.
Hangsúlyozta: "visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket". Minden nemzetnek és tagállamnak joga, hogy eldöntse, miképpen rendezi be saját életét a saját országában. 

"Mi megvédjük a határainkat, és csak mi fogjuk eldönteni, kikkel élünk együtt. Kerítést építettünk és megállítottuk az illegális migránsok százezreit. Megvédtük Magyarországot, és megvédtük Európát" - jelentette ki, úgy fogalmazva: a mai eset az első az Európai Unió történetében, amikor egy közösség elítéli a saját határőreit. A kormányfő leszögezte: "Magyarország nem enged a zsarolásnak. Magyarország védeni fogja a határait, megállítja az illegális migrációt és védeni fogja a jogait. Ha kell, Önökkel szemben is". "Mi, magyarok készen állunk a jövő májusi választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről" - hangoztatta Orbán Viktor. 

Kiemelte: "azért állok most itt, és védem meg a hazámat, mert a magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. Ezért az Önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét". Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország döntéseit a választók hozzák meg, a parlamenti választásokon. "Önök nem kevesebbet állítanak, mint hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek" - fogalmazott a miniszterelnök. 

Felidézte, ő maga is kötött megállapodásokat, kompromisszumokat az Európai Bizottsággal a médiatörvényről, az igazságszolgáltatási rendszerről, sőt még az alkotmány egyes passzusairól is. A mostani jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat - mondta. 

A migráció nem pártkérdés

Orbán Viktor a vita végén reagált az ország ellen felhozott vádakra. A miniszterelnök a saját hazájuk ellen szavazó magyar képviselőkről elmondta: "az a baj Önökkel, hogy jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat." Orbán Viktor szerint a Néppárt úgy táncol, ahogy a szocialisták fütyülnek.

A miniszterelnök kijelentette: "aki pedig azt állítja, hogy a jelentés nem Magyarországot ítéli el, olvassa el a címét. Itt nem a magyar kormányt akarják elítélni, hanem Magyarországot."

A Fidesz meg akarja reformálni az Európai Néppártot

A Fidesz az Európai Néppárt lojális tagja, "ott is akarunk maradni", és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlament strasbourgi ülését követő sajtótájékoztatóján. A kormányfő kifejtette: vissza kell találni az alapítók és Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, értékekhez, bátorsághoz és karakterhez, hogy a keresztény-konzervatív megközelítésnek is legyen pártja az európai politikában, az ilyen gondolkodású embereknek is legyen képviselete Európában, "mert ma ilyen nincs" - jelentette ki. 

Orbán Viktor úgy látja, az EPP bajban van, az elmúlt években "elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek".

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben, kedden elhangzott beszédét teljes terjedelmében ITT olvashatja el!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ