Cropped landscape
Külföld
Tegnapi történelem: Van alapja a 9/11-et övező összeesküvés-elméleteknek
2018-09-1107:52
2001. szeptember 11-én utasszállító repülőgépek csapódtak az USA fő jelképeinek számító New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba és a Pentagon épületébe. A negyedik gép célpontja a Fehér Ház lehetett, ez végül Washington mellett csapódott a földbe. A támadás után az USA háborút indított a terrorizmus ellen. A kezdeti sikerek után azonban mára úgy tűnik, nem sikerült megálljt parancsolni a gyilkos merényleteknek. Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Ferkó Dániel Pintér Istvánnal, a Geopolitikai Tanács kuratóriumának elnökével és Speidl Biankával, a Migrációkutató Intézet vezető kutatójával elemezte szeptember 11-e okait és következményeit. 
Az al-Kaida terrorszervezet 1988 nyarán alakult meg formálisan, amikor Oszama bin Laden, egy szaúd-arábiai milliárdos 150 szélsőséges iszlám szervezet vezetőjét hívta össze Pakisztánba. Hét szervezet alakította meg az al-Kaida nevű csoportot, amely szent háborút hirdetett a kereszténység és a zsidók ellen továbbá, hogy egyesítse a világ összes muszlimját – fejtette ki Pintér István a terrorszervezet megalakulásának hátterét. 
Speidl Bianka hozzátette: nem volt alaptalan, hogy az először a Szovjetunió ellen harcoló terrorszervezet taktikát váltott és támadássorozatot indított az Egyesült Államok térségbeli szövetségesei ellen, majd később hadszínteret váltva a tengerentúlon is. A cél Amerika Közel-Kelet politikájának a megváltoztatása volt és hogy „bebizonyítsák” sebezhetőségét. 

A Migrációkutató Intézet kutatója rámutatott: a muszlimok a kezdeti dicsőség ellenére az elmúlt ezer évben folyamatosan alulmaradtak. Már az Oszmán Birodalom létrejötte elindított egyfajta hanyatlási folyamatot. A Nyugat fölénye technikailag, gazdaságilag és politikailag kisebbrendűségi érzést ébresztett a muszlimokban a XVIII. századtól kezdve, amelyet erővel próbáltak ellensúlyozni. 
Oszama bin Ladenről tudni lehet, hogy CIA-ügynök volt és szaúdi pénzből, illetve a pakisztáni titkosszolgálat segítségével szervezete a Szovjetunió elleni háborút. Majd, amikor az első öbölháború idején nagymértékű amerikai kontingensek jelentek meg az Arab-félszigeten, Oszama bin Laden felszólalt az USA ellen. 

Van alapja a World Trade Center felrobbantása kapcsán született összeesküvés-elméleteknek – jelentette ki Pintér István. A 9/11 Bizottság jelentéséből az látszik, hogy tudtak arról, hogy valami történni fog, ugyanis egy az arizonai Phoenixben szolgáló FBI-ügynök 2001. június 10-én jelezte Washingtonnak, hogy a helyi repülőiskolába közel-keleti hallgatók érkeztek, akik csak repülni akartak megtanulni. Pintér István maga is megpróbált egy fontos információt eljuttatni Washingtonba, de egy CEU-s professzor megakadályozta azt. 
A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi történelem 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ