Cropped landscape
Külföld
Halálos fenyegetéseket kapott a Salvini ellen vizsgálódó ügyész
2018-09-1220:33
Halálos fenyegetéseket kapott a szicíliai Agrigento városának főügyésze, aki vizsgálatot kezdeményezett Matteo Salvini belügyminiszter ellen - jelentette az ANSA olasz hírügynökség szerdán.
5 emmi csaladokeve statikbanner nov 970x90
hirdetés
Az ANSA úgy tudja, Luigi Patronaggio fenyegető levelet kapott, amelyhez egy pisztolygolyót is mellékeltek. Üzenetében az ismeretlen levélíró a Salvini ellen zajló eljárást említette. A szicíliai város vádhatósága a többi között hivatali visszaélés, a személyi szabadságtól való jogellenes megfosztás súlyos esete, s törvénytelen őrizetbe vétel címén indított vizsgálatot az olasz belügyminiszter és kabinetfőnöke ellen, mert Salvini utasítására az olasz parti őrség napokon át nem engedett le száznál több migránst a Diciotti nevű hajójáról. Az ügyet időközben áthelyezték egy palermói ügyészségre, amelynek hatáskörében áll kormánytagok ügyében vizsgálatot folytatni. Salvini múlt pénteken szégyennek nevezte a vizsgálatot.

"Egy állami szerv vizsgálatot folytat egy másik állami szerv ügyében. Azzal a kis különbséggel, hogy ez utóbbi állami szervet megválasztották" – mondta a Liga vezetője. Sergio Mattarella olasz államfő ugyanakkor megrótta Salvinit kijelentései miatt. "Az olasz jogrendszerben nincsenek megválasztott ügyészek és bírák. Legitimációjuk és tekintélyük abból a szerepből származik, amellyel az alkotmány felruházza őket. Nem a választási trendeket kell követniük, hanem a törvényt kell alkalmazniuk" - jelentette ki Mattarella az olasz parlamentben mondott beszédében. Kifejezte azt a véleményét is, hogy az állami szerveknek nem rivalizálniuk, hanem a társadalom szolgálatában kell állniuk. Salvini azonnal reagált az elnök beszédére.

"Mattarella emlékeztet minket, hogy senki sem áll a törvény felett, s ebben igaza van. Ezért a jogszabályokkal, az alkotmánnyal és az olaszokkal összhangban bezáratom a kikötőket, hogy az emberkereskedők törvénytelen üzelmei elleni küzdjek. Nyomozzatok csak ellenem, s folytassatok az eljárásokat. Én tovább fogom folytatni" - írta Twitter-üzenetében a bevándorlásellenes Liga vezetője. Giuseppe Conte olasz kormányfő parlamenti beszédében megerősítette: országa többé nem hajlandó "a migránsok korlátlan befogadására, ami közvetetten az emberkereskedelmet támogatja. A kormányfő szerint minden uniós tagállamnak felelősséget kell vállalnia a menekültügyi kérdésben. Hangsúlyozta: a parti őrség Diciotti nevű hajójának ügyében Róma teljesítette humanitárius kötelezettségeit. Ugyanez viszont nem mondható el Máltáról - folytatta Conte, aki szerint Vallettának engednie kellett volna kikötni a hajót a szigetország partjain. A máltai vezetés visszautasította Conte kijelentéseit.

"Az európai és a nemzetközi jog alapján az olasz kormány tartozott teljes felelősséggel a migránsok partraszállásáért. Málta megerősíti arra vonatkozó felhívását, hogy folytassák a nemzetközi együttműködést, s hagyjanak fel a nyilvánosságnak szánt hamis nyilatkozatokkal" - idézte a Times of Malta helyi lap internetes felülete a vallettai vezetés közleményét.

MTI
Strabag 970x90 banner 181108
hirdetés
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ