Cropped landscape
Külföld
Szánthó Miklós: Sargentini kiszabadította a szellemet a palackból
2018-09-1220:26
Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő kiszabadította a szellemet a palackból, mert egy olyan eljárást indított el Magyarország ellen, amelyre nincs precedens az unióban - mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A szakértő szerint a lehetséges szankciókat is homály fedi, maga az eljárás pedig fokozza az instabilitást az unión belül. 
75 emmi csaladokeve statikbanner nov 970x90
hirdetés
Szánthó Miklós kiemelte, hogy egy jól láthatóan előre megkoncepcionált eljárásól van szó és a jogszabályszövegekre fittyet hánynak.
Nyilvánvalóan, ha éppen olyan kedve lesz majd az uniós szerveknek, akkor azt fogják mondani, hogy nem lehet megtámadni a különböző döntéseket a bíróság előtt. Amiből az jön le, hogy nem az uniós értékek és eljárások a fontosak
- tette hozzá.

Tóth Kriszta azon felvetésére, hogy nagyban politikai indíttatású eljárásnak lehetnek közjogi következményei Magyarországon Szánthó Miklós elmondta: ezt nem lehet tudni. Ez a közkeletű vélekedés ami elterjedt a sajtóban.
Úgy fogalmaz a szerződés, hogy miután megállapították az uniós értékeknek sérelmét az eljárás visszamegy a Miniszterek Tanácsa elé, amely minősített többséggel dönthet arról, hogy alkalmaz-e további szankciókat, beleértve a szavazati jog megvonását is
- fogalmazott.
Hozzátette: azt, hogy a többi szankció mi lehet vagy a szavazati jog megvonása-e a fő szankció és ahhoz társulnak további alszankciók senki sem tudja.
Erre utaltam azzal, hogy Sargentini asszony kiszabadította a szellemet a palackból, mert egy olyan eljárást kezdeményezett, melyre nincs joggyakorlat. Jogi kérdések tömkelege van.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
Strabag 970x90 banner 181108
hirdetés
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ