Cropped landscape
Belföld
Durván trükköztek „a gyenge nemekkel” az EP-szavazáson
2018-09-1319:52
A kormánynak az az álláspontja, hogy nem született határozat az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről. Kovács Zoltán kormányszóvivő az ECHO TV Napi aktuális című műsorának csütörtöki adásában abszurditásnak nevezte, hogy a szerdai EP-szavazáson a tartózkodó szavazatokat nem vették figyelembe. A politikus úgy fogalmazott, a világon mindenütt a tartózkodás egy „gyenge nem”, vagyis nem pusztán a „gyenge nemeket” nem számolták, hanem tulajdonképpen azokat duplán számolták igennek. Szerinte a Magyarország elleni egész koncepciós eljárás megkérdőjelezi azt, hogy mire való az Európai Parlament. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, előbb-utóbb elválik a mag az ocsútól és elválik, mely szövetségesére számíthat Magyarország.
Az Európai Parlamentben szerdán 448 képviselő szavazta meg Judith Sargentini holland, zöldpárti képviselő magyarországi helyzetről szóló jelentésének elfogadását, míg a tervezetet 197 EP-képviselő elutasította, és 48-an tartózkodtak. 

Kovács Zoltán felhívta rá a figyelmet, hogy a Lisszaboni Szerződés, mint az Európai Unió legmagasabb rangú jogszabálya egyértelműen fogalmaz, 
a leadott szavazatok kétharmadára van szükség és a leadott szavazatokba természetesen beletartozik a tartózkodás is.
A kormányszóvivő rámutatott, az EP belső szabályzata arra mutat, hogy különleges eljárásban, mint például a 7-es cikkely, a tartózkodások is számítanak. 
A magyar Országgyűlésben ilyen nem fordulhatott volna elő, vagyis logikai, jogi és eljárási szempontból is teljesen elképzelhetetlen, hogy a tartózkodó szavazatok a magyar parlamentben ne számítanának – folytatta a kormánypárti politikus, aki szerint a Sargentini-jelentés kapcsán az egész folyamat abszurditása volt nagyon penetráns. 
 
A politikus egy ezer sebből vérző koncepciós eljárásnak nevezte azt, ami folyik Magyarország ellen. Leszögezte: 
egy országról beszélünk, nem pedig kormányról, hiszen egész Magyarországot úgy festették le, mintha itt egy mélységesen sötét diktatúra épülne.
Kovács Zoltán szerint nem tudni, hogy a joginak álcázott politikai kutyakomédia miért is áll érdekében bárkinek is az európai intézményrendszerben. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ