Cropped landscape
Gazdaság
Nem érdekli Sargentini jelentése a befektetőket
2018-09-1406:38
A jelenlegi uniós ciklus forrásait nem befolyásolja a 7. cikk szerinti eljárás - írja a Magyar Idők.
Egyáltalán nincs hatása a magyar gazdaságra nézve a Judith Sargentini által jegyzett, szerdán megszavazott jelentésnek – mondták a lapunk által megkérdezett szakértők. Boros Imre közgazdász kérdésünkre azt hangsúlyozta, a befektetők a gazdasági környezetet veszik figyelembe az adott országnál, a jelentés viszont egyértelműen politikai indíttatású.

A forint árfolyamát sem sikerült megingatni, habár a szavazás napján kisebb kilengés előfordult, a magyar fizetőeszköz azonnal korrigált. A nemzetközi pénzügyi rendszerben vannak ugyan olyan szereplők, amelyek támogatják a bevándorlást, de komoly, árfolyamra gyakorolt hatás nem fordult elő. – A gazdaság szereplői tehát nem reagáltak érdemben a keddi európai parlamenti vitára, majd a szerdai szavazásra, a politika pedig a látszatról szól – fogalmazott Boros Imre. Hozzátette: a 7. cikk szerinti eljárás további szakaszában sincs olyan lehetőség, ami miatt gazdasági szankciókkal lehetne sújtani az országot, ráadásul ez nem is érdeke az üzleti szereplőknek.

Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre megerősítette: nem látni olyan jeleket, amelyek alapján feltételezhető lenne, hogy a Sargentini-jelentés elriasztana a működő tőke beáramlását vagy a már meglévő, akár tervezett beruházások emiatt ne valósulnának meg.
A 2021-től induló új ciklus költségvetését pedig minden jel szerint már az európai parlamenti választások után az új tanács fogadja el. Amennyiben felfüggesztenék hazánk szavazati jogát, akkor más olyan országok vétóznák meg a költségvetés elfogadását, amelyekkel hazánk érdekei egyeznek. Ám a szavazati jog felfüggesztésére nincs sok esély. Essősy hozzátette: a piaci szereplők a különböző egyeztetéseken, konferenciákon sem hozzák szóba a jelentést, amely egyértelműen politikai jellegű. A jelenlegi uniós ciklus pénzeit szintén nem befolyásolja a 7. cikk szerinti eljárás.

Idetartozik, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Miskolcon egy gyáravatón arról beszélt: örvendetes, hogy az országban egyre több a magyar befektető. Míg 2016-ban német és amerikai cégek fektettek be legtöbbet Magyarországon, tavaly a németek után már a magyarok voltak a másodikok, az idei első fél évben pedig a magyar cégek hajtották végre a legtöbb beruházást.

Tavaly az autóipar több mint 8000 milliárd forintos termelési értékével rekordot döntött, a lendület nem áll meg, az idei év első felében ez az összeg meghaladta a 4400 milliárd forintot.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ