Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor: El akarják venni Magyarországtól a határőrizet jogát
2018-09-1409:04
Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

5 emmi csaladokeve statikbanner nov 970x90
hirdetés
hirado.hu/Facebook
„Az Európai Parlamentet kellő tisztelettel, de kifutó kollekciónak kell tekinteni” 
Elfogult vagyok, mert én jelen voltam, a külső megfigyelőkkel ellentétben a bőrömön tapasztaltam, hogy hogyan állnak a dolgok
– kommentálta a magyar miniszterelnök a Kossuth rádióban azt, hogy az Amnesty International történelmi napnak nevezte a Sargentini-jelentésről szóló szavazás napját. 
Amit a magyar emberek láttak kedden és szerdán, az volt a múlt, az Európai Parlamentet kellő tisztelettel, de kifutó kollekciónak kell tekinteni, mert májusban távoznak, és új képviselőket választanak az emberek
– szögezte le. 
 
Orbán Viktor egyértelműnek nevezte, hogy az EP-ben bevándorláspárti többség van, céljuk, hogy népességcsere történjen, az EU problémájára úgy akarnak válaszolni, hogy bevándorlókontinenssé teszik Európát. Úgy fogalmazott: a mi hazánk a migránsútvonal közepén van, a délről feláramló migránsok csak rajtunk keresztül juthatnak be az EU-ba, ezért nekünk kellett nemet mondani. Mi azt mondtuk, hogy meg kell állítani őket, meg is állítottunk és hazánk a migrációval szembeni ellenállás jelképévé vált. 

Elvennék tőlünk a határőrizetet 

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: 
„volt már ilyen, azt úgy hívták, hogy Tavares-jelentés”, amely akkor született, amikor Magyarország hazaküldte a multikat.
Azt a jelentést – mondta a miniszterelnök – elfogadta az EU. Azonban ahogy ez, úgy a Sargentini-jelentés sem jelent semmilyen veszélyt Magyarország számára. 
 
„Most pedig a szöget keressük, amelynek ki kell bújni a zsákból”, a „szög” pedig az, hogy Angela Merkel Macronnal való találkozásakor ultimátumot intézett Európához. A kancellár azt mondta, hogy a schengeni övezet külső határán található európai peremországoknak át kell adniuk határőrizetük egy részét Brüsszelnek – emlékeztetett. 
A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rászorítani arra, hogy beengedje a migránsokat, akkor el kell tőle venni a határvédelem jogát. Nem kevesebbet akarnak, mint hogy a magyar fiaink, rendőrök és katonák helyett, akik védik a határt, akiknek fontos a hazájuk, zsoldosokat küldjenek ide Brüsszelből. És ne legyenek illúzióink: be fogják engedni a migránsokat
– mondta, hozzátéve, hogy Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni. 

Hazánk reagált a vádakra 

Orbán Viktor Judith Sargentini azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a magyar kormány nem tudott érdemben reagálnia a jelentésbe foglalt vádakra, azt mondta: beadásra került egy több mint száz oldalas dokumentum, amely észrevételeket tartalmaz a jelentéssel kapcsolatban. A Sargentini által jegyzett jelentésében harminchét olyan pont van, amely nyilvánvalóan ténybeli tévedés – fűzte hozzá. A miniszterelnök úgy látja, hogy a bevándorlásról szóló küzdelem a meghatározó, mert ez dönti el az EU jövőjét. 
Vannak bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek. Bevándorláspárti az EP-ben ülők nagy része, a baloldali magyar képviselők is
– mondta. A jobboldalon a kormányfő szerint megosztó a helyzet, ott van a konzervatív és a radikális frakció – ők is hazánk mellett szavaztak. 
Ők a saját sorsukról szavaztak, és ezzel a bevándorlásellenes Magyarországot támogatták
– mondta. 

Van, aki jobban gyűlöli a belpolitikai ellenfelét, mint ahogy hazáját szereti 

Azokkal a magyar ellenzéki képviselőkkel kapcsolatban, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, a miniszterelnök azt mondta: vannak dolgok, amiket sosem fognak megérteni a „magaféle emberek”. Kijelentette: elfogadja, hogy az ellenzék el van keseredve, hiszen háromszor vesztettek el választást egymás után. Úgy vélte azonban, hogy ez nem nagy tragédia, hiszen a Fidesz is veszített választást, egymás után kétszer. 
 
Hozzátette, megérti, hogy nem dobálják örömükben a kalapjukat az ellenzéki képviselők, és megérti, hogy egy ilyen küzdelemben – ami a politikában jellemző – indulatok és érzelmek is vannak, és ez természetesnek vehető. 
De az, hogy amikor a hazánkról van szó, akkor a velünk szembeni gyűlöletnél nem fontosabb a hazájuk, az megrendítő
– tette hozzá Orbán Viktor. 
 
Úgy fogalmazott:
„ez egy kommunista tempó”, és annál az embernél, aki jobban gyűlöli a belpolitikai ellenségét, mint ahogyan a saját hazáját szereti, ott baj van.
Arról is beszélt, hogy volt még egy vita az EP-ben arról, hogy miről is szól a jelentés. „Magyarországot ítélik el vagy a magyar kormányt?” – tette fel a kérdést, amelyet meg is válaszolt: habár angolul van a jelentés címe, azt nem nehéz megérteni. Ez alapján pedig a jogállamiság problémáiban Magyarországot jeleníti meg a jelentés, mint „vétkest”, és nem a magyar kormányt. 
Nincs mit vitázni. A támadás Magyarország ellen irányul, ezt a cím definiálja
– közölte.

A következő csata neve: Ki védi Magyarországot? 

A miniszterelnök hozzátette, eddig is lehetett tudni, hogy mely képviselők nem osztják a magyar kormány álláspontját a migrációról. Leszögezte, az Európai Parlament nagyobb része, azaz 115 bevándorlásellenes, és 85 bevándorláspárti. Hozzátette, a bevándorláspártiak alapvetően a német és a német övezethez tartozó emberek, ebben „nincs min meglepődni”. Politikai kuriózumnak nevezte, hogy a németek mind Magyarország ellen szavaztak, kivéve a bajorokat: az EP-ben öt bajor képviselő van, ebből négy mellettünk szavazott. Egyetlen bajor szavazott Magyarország ellen, ő a vezetőjük, és az Európai Bizottság következő elnöke akar lenni – tette hozzá. 
 
Azzal kapcsolatosan, hogy az osztrák képviselők is Magyarország ellenében tették le voksukat, Orbán Viktor úgy vélekedett: Sebastian Kurz osztrák kancellár egy fiatal ember, aki hirtelen „beleesett” egy zűrzavaros vitába. Úgy fogalmazott: bár egy családban a sógorság a legbonyolultabb kérdés, „mi sógorok vagyunk”.
Az biztosnak tűnik, hogy aki velünk van, az ellenünk szavazott. Az osztrákok Magyarország ellen szavaztak
– kommentálta. 
 
Érdekesnek nevezte ezzel szemben, hogy a románok többségükben Magyarország mellett szavaztak, pedig „viharvert viszony van a két ország között”. Orbán Viktor megjegyezte, nagy tanulság, hogy milyen összefüggésben érdemes gondolkodni a szomszédainkról. 

Az ügy jelentősége napról napra csökken 

A közeljövő ügyeiről a miniszterelnök úgy vélekedett: a Sargentini-jelentés most lekerül a napirendről vagy hátrébb sorolódik, és az ügy jelentősége napról napra csökken. Felhívta a figyelmet azonban, hogy Angela Merkel legújabb terve, hogy a peremországok, mint Magyarország átadják a határvédelem egy részét Brüsszelnek. 
A következő csata neve: Ki védi Magyarországot? Ezt a csatát eddig jól nyertük. El akarják venni tőlünk a kapukulcsot. Ez a következő csata, amit meg kell vívnunk
– hívta fel a miniszterelnök a figyelmet a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. 

Orbán Viktor Facebook-oldalára egy videórészlet került ki a reggeli rádiós interjúból. 
Strabag 970x90 banner 181108
hirdetés
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ