Cover
Kultúra
Csikász Lajos: Egy történelmi regény támogathatja a történelem oktatását is
2018-09-1619:54
Csikász Lajos eleinte a jövőt próbálta meg kifürkészni, hiszen egy tudományos fantasztikus regénnyel kezdte írói pályafutását. Az 1998-ban megjelent „Időjárőr” egy évvel később elnyerte a legjobb magyar sci-fi regénynek járó Zsoldos Péter-díjat. Később a múlt is vonzóvá vált számára, így a kuruc kor szerelmeseként és alapos ismerőjeként vált történelmi regényíróvá. Bár történelem szakos tanár is lehetne, ma informatikusként dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen. Az ECHO TV Kettesben című műsorában Szabó Anett vendége Csikász Lajos író volt.
Csikász Lajos imádja a történelmet, és szeretné minél több emberrel megkedveltetni múltunk megismerését.
Az író szerint egy történelmi regény nagy mértékben támogathatja a történelem és irodalom oktatását. Van olyan korábbi tanítványa, aki az Ezüst sávok, arany liliomok című kötetéből kiemelt részleteket, és így a diákok sokkal jobban megismerhették például a rozgonyi csata részleteit. A tanulók lerajzolták a műve alapján, hogy hogyan képzelték el az adott kort.

Csikász Lajos utána megkapta az elkészült rajzokat, és elmondása szerint "azt az érzést le sem lehet írni", annyira megható volt a számára. Ez az egyik legnagyobb élménye a regényírással kapcsolatban.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Kettesben
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ