Cropped landscape
Kultúra
Hosszú évekbe telhet a leégett brazil múzeum helyreállítása
2018-09-1910:22
Hosszú évekbe telik majd a leégett brazil Nemzeti Múzeum és gyűjteményének helyreállítása a helyszínre érkezett UNESCO szakértői szerint.
A korábbi, más országokban szerzett tapasztalatok alapján akár tíz évig is tarthat, amíg legalább a gyűjtemény egy részét helyre tudják állítani - mondta el kedden José Luiz Pedersoli, a kulturális értékek megőrzésével és restaurálásával foglalkozó nemzetközi központ munkatársa, aki az UNESCO szakértőcsoportjával mérte fel a múzeum állapotát.
    
Pedersoli szerint éveket vihet el a takarítás, a dokumentálás és a stabilizálás. Példaképpen a kölni, felbecsülhetetlen értékű ritkaságokat őrző városi levéltár összeomlott épületének esetét hozta fel, ahol - mint német kollégáitól megtudta - tíz évvel a történtek után még mindig csupán a gyűjtemény 20 százalékát sikerült olyan állapotba hozni, hogy kiállítható legyen.
    
A brazil kulturális szakemberek a tűz után leszögezték, hogy újjá akarják építeni a múzeumot Rio de Janeiróban. Számos ország, köztük Németország, Olaszország, Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok is felajánlotta ehhez a segítségét.
    
A tűz okait még mindig vizsgálják. A katasztrófa nyomán felszínre került, hogy az egymást követő brazil kormányok nem juttattak elegendő forrást a múzeum működtetéséhez, köztudott volt, hogy nem megfelelő a tűzvédelme.
    
A 200 éves múzeum több mint 20 millió tárgyat tartalmazó gyűjteményének mintegy 90 százaléka elpusztult a tűzben.

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ