Cropped landscape
Belföld
Nem utalta el a pénzt az EU a magyar határvédelemre
2018-09-1906:29
Magyarország egyelőre még nem kapta meg azt az összeget az Európai Bizottságtól, amellyel az unió a határvédelem magyar kiadásaihoz járulna hozzá. A támogatás pedig nem jönne rosszul: a friss adatok szerint hazánk 2015 vége óta több mint 370 milliárd forintot áldozott a magyar és egyben az uniós határ oltalmazására.
Még augusztus végén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az Európai Bizottság a migrációs válság 2015-ös kezdete óta a határvédelemre elköltött hazai kiadásokból 324 millió eurót – jelenlegi árfolyammal számolva több mint százmilliárd forintot – elfogad, s ebből 54 millió eurót – vagyis nagyjából 17 milliárd forintot – rövid időn belül átutal.
A fennmaradó mintegy 270 millió euró kifizetését későbbre ígérték – hangzott el akkor.
A Magyar Idők most megkereste a Miniszterelnökséget, a tárca válaszából pedig az derül ki, hogy az összeg még nem érkezett meg Magyarországra. A Miniszterelnökségnél a folyamatot röviden összefoglalva kérdésükre azt közölték: a kormány – bizonyos határvédelmi költségek megtérítése kapcsán – sürgősségi támogatási kérelmet nyújtott be.

A beadványt a bizottság illetékes munkatársai jelenleg vizsgálják, és várhatóan a hetekben tisztázó kérdésekkel fordulnak majd a magyar kormányhoz – közölték a tárcánál.

Megjegyezték: az egyeztetések a kérdésben folyamatosak, a pályázat elbírálásával összefüggésben azonban a bizottságot nem köti határidő. Hozzátették, várhatóan a következő hónapokban, a brüsszeli állásfoglalást követően lehet konkrét időpontról és összegről beszámolni.
Mindeközben friss adattal szolgált a Magyar Időknek a magyar határvédelmi kiadásokról a Pénzügyminisztérium. A szaktárca legújabb számításai szerint 2015 vége óta pontosan 373,5 milliárd forintot fordított az állam a magyar – és egyben az uniós – határ védelmére.

A legnagyobb összeg egyébként a tavalyi évről szóló rubrikában szerepel: a múlt esztendőben nem kevesebb mint 155 milliárd forintot áldozott hazánk erre a célra.
Érdemes megjegyezni azt is, hogy a határvédelmi kiadások fedezésére a törvényhozás nemrégiben új bevételi forrást alakított ki. Immár bevándorlási különadót kell fizetniük azoknak a szervezeteknek, amelyek az illegális migrációt elősegítik, támogatják, az így befolyt összeget pedig kizárólag a határok oltalmazására lehet felhasználni.

Az új köztehertípus egyébként éppen most debütál: az érintetteknek hétfőig kellett az első bevallást elkészíteniük és az adót első ízben leróniuk.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ