Cropped landscape
Kultúra
Domonkos-rendi szerzetesnő: Legelsődlegesebb hivatásom Jézus Krisztus jegyesének lenni
2018-09-2319:53
Tehetséges zongoristának indult, aztán 26 évesen almakoncentrátummal házalt egy amerikai cégnél. Később a fehér szolgálati autóját a Domonkos-rendi nővérek fehér ruhájára cserélte, mert édesanyja betegsége egy olyan útra terelte, ahol az anyagi javakat hátrahagyva, mint mondja, a lélek legnagyobb kincsét találta meg, a szeretet. Vajon milyen utat jár be az ember, amíg a Pepsi- Cola leányvállalatának kereskedelem-fejlesztési menedzseréből Domonkos-rendi szerzetesnő lesz? Az ECHO TV Kettesben Szabó Anettel című műsorának vendége Baritz Sarolta Laura nővér volt. 
A felvezetőben Szabó Anett elmondta ezt a beszélgetést már régóta tervezték, ám az élet egy súlyos betegség okán közbeszólt. Fájdalmai elviselésében családja, barátai, jó ismerősei álltak mellette. Háláját általunk is tolmácsolja orvosainak, különösen Rojkovich Bernadette-nek, aki nemcsak orvosi szakértelmével, hanem szeretetével, empátiájával állt mellette 150 napon keresztül. De hála illeti a rendtársait is, a domonkos nővéreket, és társait a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. 
 
A szerzetesnő arra a kérdésre, hogy mi az elsődleges hivatása azt felelte: a legelsődlegesebb, az Jézus Krisztus menyasszonyának vagy jegyesének lenni, mert a szerzetesi életnek végső soron legfőbb célja és alapja az Istennel való olyan kapcsolat, amely boldogít, kiteljesít. 

Hozzátette, a Domonkos-rendben az egyik fő cél az apostoli élet és az igazságnak a hirdetése. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokat tanulnak, tudományos munkákat végeznek. Baritz Sarolta Laura közgazdász, így az ő tudományos munkája a közgazdaságtan területén van. 

Én megcsináltam ezt a gerincsérvet, mert ez egy feladat volt. Volt egy célom, hogy meggyógyuljak, minden szenvedő beteg embernek meg kell lennie annak a végső célnak, hogy ő ki akar ebből jönni. És akkor ez egy feladat, amelyhez erények kellenek 
- magyarázta.

Ha azt nézem, hogy a betegségnek, a szenvedésnek van egy célja, akkor ez ugyanolyan értékű, mint Szent István király ország alapítása. Értékben a két cél egyáltalán nem különbözik. A lényeg a küzdés maga. 
Laura nővér egyet értett Szabó Anettel abban, hogy ez a kettős élet tulajdonképpen élete ars poeticája. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzte hangja - Kettesben Szabó Anettel
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ