Cropped landscape
Belföld
Heti terror: A Juncker-terv őrült nagy migrációs hullámot indítana el
2018-09-2420:59
Nagyon veszélyes tervnek tartja Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének azon tervét, hogy ki kell venni a nemzetállamok kezéből a határvédelmet és 10 ezer Frontex-dolgozóra kell bízni a külső schengeni határok feletti felügyeletet. Az ECHO TV Heti terror című műsorának hétfői adásában a szakértő úgy vélekedett, Juncker tervének megvalósulása őrült nagy hullámot – elsősorban gazdasági migránsokat – indítana meg Európa felé. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Jean-Claude Junckerhez köthető terv megvalósíthatatlan, ugyanis egyre több ország utasítja el, hogy a Frontexnek olyan többletjogokat adjanak, amelyek csorbítják a tagországok szuverenitását. Adásunkban elhangzott az is, ha északnyugat-szíriai Idlíb tartományban valóban megindul a terroristaellenes offenzíva, akkor Törökországnak akár egymillió menekült fogadására is fel kell készülnie. 
Déri Stefi műsorvezető a bevándorlási hullám kapcsán felidézte, Görögországi legfrissebb adatok szerint a legtöbben most már nem Szíria felől érkeznek Európába, hanem Afrikából. Nem véletlen, hogy a múlt heti EU-csúcs óta egyre komolyabb erőfeszítést tesznek a tagállamok, hogy több pénzt juttassanak el az afrikai országoknak, közben azt is sokan szeretnék elérni, hogy az Európai Unió erősítse meg a külső határvédelmét. 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár „szerelemgyereke” a Frontex, amit 10 ezer főnyire akarnak felduzzasztani, de valójában a migráció menedzseléséről van szó. Ezt megerősíti az Európai Bizottság hivatalos internetes oldalán megjelent, Jean-Claude Junckerhez köthető dokumentum is, amelyet a bizottsági elnök szeptember 12-ei, az Európai Unió helyzetéről elmondott beszéde után tettek közé. A luxemburgi politikus tervei között szerepel az állandó áttelepítési program és a legális migrációs útvonalak létrehozása. 

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője óriási veszélynek nevezte azt, hogy Jean-Claude Juncker szerint ki kell venni a nemzetállamok kezéből a határvédelmet, és a külső schengeni határok védelmét 10 ezer Frontex-dolgozóra kell bízni. 

A szakértő szerint 
bármelyik nemzetállam, amelyik kiadja a kezéből a határvédelmet, kiadja kezéből azt a jogot, hogy saját maga bírálja el, ki jogosult menedékjogra, vagy védelemre, óriási kockázatot vállalna, hiszen a szinte mindenkit menekültnek tekintő Frontex ténykedését egy újabb meghívónak értelmeznék a harmadik világban.
Ez elindítana egy őrült nagy hullámot Európa felé
– figyelmeztetett Georg Spöttle. 
Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a Frontex soha egy méternyi határt nem tudott megvédeni. Hogy tudna több ezer kilométer határt megvédeni? – emlékeztetett Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint a Juncker-terv Brüsszelben kiválóan hangzik, de soha nem fogják végrehajtani, mert egyre több ország elutasítja.

Jogos, hogy tartani lehet egy újabb menekülthullámtól

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány egy terrorista gócponttá vált, amit fel kell számolni, bár ennek vannak veszélyei is, hiszen jelenleg 3 millió civil tartózkodik ezen a területen, s nagy kérdés, hogy ezek az emberek hová fognak menekülni, ha beindul az idlíbi terroristaellenes offenzíva – jelentette ki Georg Spöttle a közel-keleti helyzet kapcsán. 

A bukás felé tartó Iszlám Állami miután kiszorult Irakból, Szíriában egyetlen helyen tudott megmaradni, mégpedig Idlíbnél. A Nézőpont Intézet elemzője felhívta rá a figyelmet, az Iszlám Állam terroristáin kívül 31 ezer, az al-Kaidához köthető militáns fegyveres tartózkodik a területen. Mellettük még számos kisebb iszlamista szervezet kegyetlenkedik itt. A szakértő példaként hozta fel, hogy rengeteg olyan civilt mészároltak le brutális kegyetlenséggel, akik vétettek a saría törvényei ellen. 

Georg Spöttle szerint a terroristák gócpontjait fel kell számolni, ugyanakkor

ez a harc azzal a veszéllyel járhat, hogy akár egymillió ember is átmenekül majd Törökországba, bár ezt természetesen Ankara szeretné elkerülni.
Nógrádi György szerint Szíria esetében egyetlen megoldás van, mégpedig az, hogy Moszkva és Washington megállapodik egymással. 
A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ