Cropped landscape
Külföld
Menczer Tamás: Ukrajnában új szintre lépett a magyar közösség elleni támadás
2018-09-2520:29
Egy titkosszolgálati akciót hajtottak végre a magyar főkonzulátuson, tehát magyar területen titkosszolgálati akció keretében vettek föl eseményeket, ez példátlan, a diplomácia minden írott és íratlan szabályával ellentétes és elfogadhatatlan - jelentette ki Menczer Tamás az ECHO TV Napi aktuális című műsorában az Ukrajnában zajló eseményekkel kapcsolatosan. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, amit a magyar külképviselet elvégez az egyfelől a magyar, másfelől a nemzetközi törvényeknek is megfelel.  
A múlt hét szerdán egy felvétel szivárgott ki a beregszászi magyar konzulátusról amin kárpátaljai magyarok magyar állampolgársági eskütétele látható. A magyar kormány álláspontja szerint az eskütétel mindenben megfelelt a magyar törvényeknek, az ukrán külügyminiszter azonban a magyar konzul kiutasítását helyezte kilátásba. Válaszul Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonnali és arányos fellépésről beszélt, amennyiben ez megtörténik. 

Szijjártó Péter a szerdai nap folyamán tárgyal majd Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel New Yorkban. Egészen biztosan egy kemény megbeszélés lesz. Az előzményeket ismerjük, hosszú ideje vegzálják a magyar kisebbség tagjait és elveszik a már meglévő jogaikat. 

Érdemes talán sorra venni, ami eddig történt:

  • ott volt az oktatási törvény, amellyel elveszik az anyanyelven tanulás jogát
  • a kárpátaljai magyar szervezet irodáját kétszer is megtámadták, másodszorra sajnos sikerrel
  • magyar diplomatákat folyamatosan vegzálnak 
  • legutóbb pedig egészen új szintre lépett a magyar közösség elleni támadás. Egy titkosszolgálati akciót hajtottak végre a magyar főkonzulátuson, tehát magyar területen titkosszolgálati akció keretében vettek föl eseményeket, ez példátlan, a diplomácia minden írott és íratlan szabályával ellentétes és elfogadhatatlan. 
Menczer Tamás elmondta természetesen ők is folytattak vizsgálatokat az ügyben. 

Amit a magyar külképviselet elvégez az egyfelől a magyar, másfelől a nemzetközi törvényeknek is megfelel.  
Valójában most a magyarságot állítják be ellenségnek, ellenségkép formálás van Ukrajnában. Én mindenképpen azt mondanám az ukránoknak:
a kárpátaljai magyarok nem ellenségek. 
Elutasítjuk és elítéljük azt, ami történt - tette hozzá. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ