Cropped landscape
Külföld
Zsidó tagozata alakult a bevándorlásellenes AfD-nek
2018-09-2609:21
Egyes politikusok és zsidó szervezetek is kiakadtak azon, hogy alakult egy zsidó tagozata a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak. A német sajtóban "kis létszámú" tagozatról írnak – ezt mondjuk érdemes fenntartásokkal kezelni, mert egy igazán elhanyagolható tagszámmal bíró csoport talán nem okozna ilyen nagy mértékű felháborodást.
A Juden in der AfD (Zsidók az AfD-ben, röviden JAfD) nevű csoport október hetedikén jelenti be nyitórendezvényén megalakulását Offenbach városában.

A csoport ellen zsidó szervezetek emelték fel a hangjukat, hiszen szerintük az AfD továbbra is egy olyan párt, ahol "az antiszemiták nagy kényelemben érezhetik magukat". Hasonlóképp vélekednek ellenzéki német politikusok is, például a német Szabad Demokrata Párt elnöke, Christian Lindner.

Az október hetedikei nyitórendezvényen beszédet mond az AfD keresztény tagozatának elnöke, Joachim Kuhs. Arra a kérdésre, hogy mennyi résztvevővel számolnak, Kuhs azt mondta, nem számítanak a számok, hiszen a keresztény tagozat is húsz fővel indult, most mégis tízszer annyian vannak.
A zsidó tagozat indítói olyan emberek, akik bátrak, és hiába kapnak támadást, mi támogatjuk őket, és elismerjük, hogy elkezdték ezt szervezni.
A kritikákra is reagált Kuhs:
őszintén szólva meg vagyok döbbenve. Az AfD egyáltalán nem antiszemita párt, nem tűrjük közösségünkben az antiszemitizmust. Ha ilyet látunk, azonnal kidobjuk pártunkból az antiszemita embereket.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ