Cropped landscape
Belföld
Varga Judit: Nem vehetik el hazánktól a határőrizet jogát
2018-09-2706:22
A Magyarországgal szembeni eljárást elindító Sargentini-jelentés és a migrációs politika átalakítására vonatkozó törekvések mind a bevándorláspárti erők nyomásgyakorlását mutatják - fejtette ki a Magyar Hírlapnak Varga Judit, a Miniszterelnökség euró­pai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára. Hangsúlyozta: a kormány ragaszkodik a határőrizet jogához, és minden központosító törekvés ellenére sem fogja azt átadni Brüsszelnek vagy a Frontexnek.
– Hogyan értékeli a Sargentini-jelentés elfogadását?
– Judith Sargentinivel készített interjút egy holland napilap szep­tember első felében, ebben a képviselő asszony elszólta magát, amikor azt mondta, remélhetőleg vége szakad annak a hiedelemnek, hogy szuverén államok vagyunk, és nem szabad beleavatkozni abba, amit az emberek belső ügyeknek neveznek. Ebből is látszik, hogy a jelentés színtiszta politikai zsarolás, aminek célja, hogy megfossza Magyarországot a szuverenitásától, és nyomást gyakoroljon rá a bevándorláspolitikában. Sokan szabadkoznak azzal, hogy a kormány politikáját ítéli el a jelentés, de már a címéből is egyértelmű, hogy az Magyarország ellen íródott. A magyar embereket bünteti, amiért úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy bevándorlóországot csináljanak hazánkból. Ahhoz pedig, hogy a jelentést elfogadják, csalniuk kellett, ezért saját eljárási szabályzatukat sem tartották tiszteletben, amikor a jogállamiság nevében elítélték Magyarországot. Azonban a jogellenesség nem teremt jogot, ezt már a római jogi elv is kimondja. Sajnálatosan azt látjuk most az Euró­pai Parlament esetében, hogy úgy használják a jogot, ahogyan nekik előnyös, akkor számítják bele a tartózkodást szavazatnak, ha érdekük azt kívánja.

– Mi a zsarolás célja?
– Az, hogy rákényszerítsenek minket arra, változtassuk meg a bevándorlási politikánkat. Napirenden van, hogy elvegyék a határőrizet jogát, ha már a migránsok beengedését máshogy nem tudják ránk erőltetni. Fel akarják gyorsítani az illegális bevándorlók betelepítését, erre utal az Európai Bizottság napokban közzétett terve, amely újra állandó áttelepítési programról, továbbá legális migrációs útvonalakról, határmenedzsmentről, a menedékkérelmek központosításáról szól. A bevándorláspárti politikát akarják ezen keresztül ráerőltetni a tagállamokra, azonban mi ebből nem kérünk. Magyarország eddig is következetesen kiállt a migrációs politikája mellett, bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk sikeresen megvédeni a határainkat. A déli határ védelmével meg tudtuk őrizni a magyarok és a többi európai ember biztonságát is, ezért álszent és kétszínű az a magatartás, mely minket EU-ellenességgel és a szabályok megszegésével vádol. A határőrizet joga kapcsán az identitás kérdése is alapvető fontosságú: hogyan tudná egy idegen, zsoldos katona úgy védeni a magyar határt, mint az Alaptörvényre felesküdött, hazáját szerető kato­náink? Magyarországtól nem vehetik el a határőrizet jogát, az erre vonatkozó törekvéseket következetesen el fogjuk utasítani.

– Múlt héten informális ülést tartott az Európai Tanács Salzburgban. Meddig jutottak a fenti törekvések?
– A magyar miniszterelnök azzal a szándékkal érkezett a tanácskozásra, hogy egyértelműsítse, Magyarország a határőrizet jogát továbbra is nemzeti hatáskörben kívánja tartani. Az jó hír, hogy végre mindenki arról beszél – amit mi eddig is következetesen képviseltünk –, hogy a határokat meg kell védeni. Azonban határozott álláspontunk, hogy a segítséget annak a tagállamnak kell nyújtani, amelyik nem képes saját erejéből a schengeni határ védelmére. Magyarország viszont sikeresen bizonyította erre való alkalmasságát. Joggal tartunk attól, hogy azért akarják elvenni tőlünk a határőrizet jogát, hogy beengedjék az illegális bevándorlókat.

– Több tagállami vezető is elutasította a szuverenitás csorbítását. Formálódik egy front a magyar migrációs politika mentén?
– A Sargentini-jelentés elfogadásával kirajzolódott, hogy miről is fog szólni a jövő évi EP-választás kampánya: melyek azok az erők, akik támogatják a migrációt, és kik azok, akik meg akarják védeni a határokat és benne Európát mint keresztény civilizációt. A V4-es együttműködésre ebben a küzdelemben továbbra is számíthatunk.

– Nemcsak a hatáskörök elvonására, hanem a szabályok megváltoztatására is törekednek Brüsszelben, egyre több mindenről döntenének többséggel a konszenzus helyett
– Emögött is egyértelműen a bevándorláspárti erők frusztrációja nyilvánul meg. Minden eszközzel a saját akaratukat akarják rákényszeríteni a tagállamokra. Egyre több alapvető, nemzeti szuverenitást, identitást érintő kérdés kerül napirendre, és mivel ezekben nem lesz konszenzus, megpróbálnak az eljárási szabályok módosításával megkerülni minket – ezt nyilván nem fogjuk hagyni. A mai Európai Parlamentben egyértelmű bevándorláspárti többség van, és a májusi választások után is egy hasonló összetételű parlamentet szeretnének, ezért az ellenállás szimbólumát támadják, ez pedig Magyarország.

– Meddig juthat az új migrá­ciós szabályok tárgyalása, valamint a Sargentini-jelentés nyomán indult eljárás a jövő májusi EP-választásokig?
– Ez egy nagy csomag, a mostani tárgyalások nem úgy állnak, hogy az EP-választásig kompromisszumra jutnának. Természetesen mindent megtesznek, hogy még ez a bizottság, illetve a jelenlegi összetételű parlament le tudja zárni a tárgyalásokat az új migrációs keretrendszerről. Ha azonban ez nem tartalmazza Magyarország álláspontját, és figyelmen kívül hagyja az alapelveinket, nem fogunk ahhoz hozzájárulni. Ami a hazánkkal szembeni eljárást illeti, az Európai Tanácsban, az osztrák elnökség alakítja a napirendet, de nincsenek könnyű helyzetben, hiszen nagy a bevándorláspárti erők zsarolási potenciálja. Ezért továbbra is ébernek kell lenni, sok csata áll még előttünk. A bevándorláspárti erők nem mondanak le terveikről, és ha az EP-választáson ők kerülnek többségbe, akkor felgyorsulhat Európa migránsokkal való elárasztása.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ