Cropped landscape
Belföld
Lengyelországban nyomoznak Staudt Gábor és társai ügyében
2018-10-0515:09
A PestiSrácok.hu információi szerint a lengyel ügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el annak a magyar személynek a feljelentése alapján, akinek egykori társai átszámítva több mint két és félmilliárd forinttal károsíthatták meg a lengyel államot. A feljelentésben név szerint említik a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két volt alezredesét, illetve a Jobbik parlamenti képviselőjét, Staudt Gábort is, mint akik a bűncselekmény elkövetői voltak.
A lengyel állam kárára elkövetett több mint két és félmilliárd forint értékű költségvetési csalás gyanúja miatt még augusztusban jelentette fel a lengyel ügyészségen a Jobbik parlamenti képviselőjét, Staudt Gábort, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két korábbi alezredesét és több társukat egy Magyarországon működő bűnszervezet korábbi tagja. A férfi első körben a magyar ügyészséghez és az adóhatósághoz fordult, ám a magyar szervek azért nem indíthattak eljárást, mivel nem a magyar költségvetést érte a kár. Forrásunk ezután írt a lengyel ügyészségnek, amely értesüléseink szerint elrendelte a nyomozást. Úgy tudjuk, hogy a lengyel hatóságok még ebben a hónapban tanúként fogják kihallgatni a feljelentőt, aki a varsói szerveknek már írásban hangsúlyozta, 

a bűnbanda azért Lengyelországot szemelte ki, mivel mindenképpen a magyar hatóságok látókörén kívül akartak tevékenykedni és Lengyelországban találtak olyan vevőt, aki hajlandó volt tőlük bruttó áron nemesfémeket vásárolni, illetve úgy értesültek, hogy a lengyel adóhatóságot könnyen meg tudják téveszteni. Az áfacsaláshoz jelentős értéke miatt kitűnően megfeleltek a különböző nemesfémek: kezdetben ezüsttel csaltak, később a külön erre a célra gyártatott aranyékszerekkel és platinával is
- emelte ki a PestiSrácok informátora, hozzátéve, hogy a feljelentésben cégek megnevezésével azt is részletesen leírta, milyen módszerrel “dolgozott” a bűnbanda. Ennek igazolására több dokumentumot is csatolt, továbbá megemlítette, hogy még többszáz oldalnyi dokumentáció van a birtokában, melyeket kérésre átadja a lengyel hatóságnak. 
 
A korábban családjával együtt halálosan megfenyegetett férfi azt is megjegyezte, hogy volt társai közül egyikük a Nemzeti Nyomozó Iroda (a magyar rendőrség egy különleges szerve) nyugállományú alezredese (dr. F. László), egy másik személy pedig az elkövetés idején aktív szolgálati állományú alezredese volt (R. Sándor). Az elkövetői csoporthoz tartozott dr. Staudt Gábor, a legerősebb magyar ellenzéki párt (Jobbik) egyik vezető tagja, aki mind az elkövetés idején, mind jelenleg felelős pozíciót tölt be a magyar Országgyűlésben, mint a Jobbik parlamenti képviselője. A nemesfém szakmához a hozzáértést H. Dávid biztosította a csoportnak. 
 
F. Lászlóról egyébként érdemes megemlíteni, hogy Staudt Gábornak a legszűkebb tanácsadói, bizalmi körébe tartozott, és munkájával segítette a Jobbik akkori fővárosi frakcióját. A frakció működésére rálátó forrásaink állítják, F-hez kötődik a radikális párt egyik legnagyobb kampányígéretének, a csendőrség felállításának ötlete. A nyugalmazott alezredes részt vett és fel is szólalt a Jobbik első szakmai konferenciáján, amit rendvédelem témakörében tartottak meg 2009 októberében.
A feljelentésben az is szerepelt, hogy az is szerepelt, hogy amennyiben a lengyel hatóságok hatékonyan járnak el és az összes szereplő felelősségének teljes körű kivizsgálására sor kerül, akkor jó esély van a kárérték megtérülésére, már csak azért is, mert a közvetlen elkövetőkön kívül a magyar nagykereskedők (Sch. T., M. Z., É. J.) szerepét vizsgálva kiderül, hogy volt köztük olyan, aki pontosan tudta, hogy a lengyel állam kárára történő áfacsaláshoz nyújt aktív segítséget extra haszon fejében. Az adott nagykereskedő hangsúlyosan aktív részvétele a cselekményben tette lehetővé az elkövetők számára a sok száz kilogrammos, esetenként tonnás ezüst tételek finanszírozását addig, míg elég tőkéhez jutottak. Az ő segítsége nélkül az elkövetők nagyságrenddel kisebb kárt tudtak volna okozni a lengyel államnak. Erre vonatkozóan szükség esetén tanúvallomások  és egyéb bizonyítékok is rendelkezésre állnak. A nagykereskedők sok millió eurós vagyonnal rendelkeznek jelen pillanatban is, így felelősségük megállapítása esetén Lengyelországnak módja van kárigénye érvényesítésére.

PestiSrácok.hu

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ