Cover
Belföld
Külföldön nem ördögtől való a „Corvinus-modell”
2018-10-1020:35
Egyfajta paradigmaváltás lenne az, ha kiterjesztené a kormány a Corvinus-modellt a magyar felsőoktatásban – jelentette ki az ECHO TV Napi aktuális című műsorának szerdai adásában Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, aki felhívta rá a figyelmet, nem példa nélküli a nemzetközi gyakorlatban az, ha állami alapítású alapítvány tart fenn egy egyetemet, s így közhasznú felsőoktatási intézményként működik.

Józsa János közlése szerint a Magyar Rektori Konferencia az alapítványi átalakulással – nemzetközi példákat gyűjtve – már két évvel ezelőtt foglalkozott, vagyis nem a választások másnapján, 2018. április 9-én született meg az ötlet.

Sajtóhírek szerint több egyetem is szeretne áttérni az alapítványi formára, ilyen az állatorvosi egyetem, a MOME és a debreceni egyetem. Józsa János kiemelte, ezek az egyetemek összetételben, struktúrában és lehetőségekben nagyon különböznek, s speciális hatástanulmányokra volna szükség ahhoz, hogy meg lehessen mondani, milyen feltételei vannak a lehetséges paradigmaváltásnak.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ